04:41 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1352
  Pratite nas

  Uprkos opštem verovanju kornjače nisu u samom vrhu najdugovečnijih žitelja naše planete...

  Džinovske kornjače koje je Darvin otkrio na Galapagosu jesu poprilično dugovečne ali su daleko od vrha liste! Naravno i one žive, bar dvostruko duže od ljudi pa je tako čuvena Harijet, jedini svedok Darvinovog istraživanja, umrla posle 176 godina (2006.), a nešto starija je bila Advaita koja je takođe umrla 2006. i koja je prema verodostojnim zapisima bila stara najmanje 250 godina.

  Pa ipak, u moru se nalaze bića koja višestruko mogu da nadmaše prosečni životni vek kornjača koji se kreće oko 120 godina.

  Jedna dosta neobična ajkula, "grendlandska" koja može da naraste i do 6,5 metara je pravi Metuzalem, prenose Novosti.

  Na osnovu ispitivanja rožnjača kod 28 ženki ajkula, naučnici su ustanovili da su sve starije od 227 godina. Najstarija je imala neverovatnih 512 godina!

  U moru živi i arktički kit za koga se zna da skoro svi primerci, koji izmaknu harpunu, mogu da dožive i više od 200 godina. 

  Više od 200 godina žive i pojedine vrste školjki (za neke se tvrdi da su dožive i 400 godina), morskih crva, puževa, ali i pojedinih vrsta morskih ježeva.

  Zanimljive su i popularne japanske ribe "koi" koje su česti ukrasi akvarijuma, veštačkih jezera. One sa lakoćom dožive 200 godina a prema nekim izvorima jedan primerak je doživeo čak  226 godina.

  Japanske ukrasne ribice sa lakoćom mogu da dožive 200 godina...

  Pa ipak, niko ne može da se meri sa jednim drugim stanovnikom mora sa latinskim nazivom "turritopsis nutricula" - poznatom kao besmrtna meduza. Naime, ovo stvorenje je sposobno da se samoobnavlja od odrasle jedinke pa ponovo do stadijuma polipa i tako unedogled. One jednostavno ne mogu da umru (prirodnim putem) i njihov broj enormno raste iz godine u godinu

  Iz područja toplih krajeva Pacifika, ova 4,5 mm velika meduza sed ubrzano širi na sva ostala mora i okeane, pa su je pronašli čak i u hladnim vodama Antartika. Njen životni ciklus zavisi od toplote mora. Tako se u toplijim krajevima obnavlja između 18 i 22 dana a u hladnijima joj je potrebno i 25 dana.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga