00:03 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  31152
  Pratite nas

  U predelu Sjeničko-Pešterske visoravni otkriveni su primerci veoma retkih ptica. Reč je o azijskom zlatnom vivku i malom barskom petliću. Otkriće je posebno misteriozno jer azijski zlatni vivak živi samo na obalama Tihog i Severnog ledenog okeana.

  Veliki uspeh postigli su istraživači iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji su danas objavili da su na području Sjeničko-Pešterske visoravni 15. juna otkrili novu vrstu ptice za područje Srbije – azijskog zlatnog vivka (latinski: Pluvialis fulva). Ptica je otkrivena prilikom obilaska akumulacionog jezera između sela Karajukića Bunari i Braćak, prenosi Novosti magazin.

  „Odrasla ptica fotografisana je dok se odmarala na travnatoj obali jezera“, piše u saopštenju Društva za zaštitu ptica Srbije.

  Azijski zlatni vivak naseljava daleke predele tundri u istočnoj Aziji i Aljasci. Svetska populacija je u opadanju, a procenjuje se na 190–250.000 hiljada jedinki.

  „U Evropi je vrlo redak posetilac, a osnovni razlog je to što se zimovališta nalaze duž priobalja Tihog i Indijskog okeana“, navodi se u ovom saopštenju.

  U istom predelu Srbije, prvi put tokom gnezdilišne sezone u našoj zemlji potvrđeno prisustvo malog barskog petlića.

  „Mali barski petlić je misteriozna močvarna koka veličine čvorka koja do sada nije potvrđena kao gnezdarica Srbije, pre svega zbog načina života i specifičnih staništa koja naseljava“, kažu u Društvu i dodaju da je ova ptica uglavnom aktivna noću i oglašava se veoma slično žabama u velikim travnatim močvarama.
  Tagovi:
  ekosistem, Srbija, ptice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga