20:52 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 242
  Pratite nas

  Otvaranje grčkih ostrva za turiste uliva bar neku nadu ugostiteljima i hotelijerima da ova sezona neće biti uzalud bačena i da će imati od čega da žive na zimu. A za turiste - pravi mali raj. Plaže su prazne i čiste, mere protiv korone se poštuju, a ljubaznost nasmejanih ugostitelja veća je nego ikada.

  Prvim čarter-letom od izbijanja pandemije korona virusa, kojim su srpski turisti imali čast da kroče na grčko ostrvo Skijatos i budu pozdravljeni vodom iz topova vatrogasnih kamiona, obeležen je početak ostrvske turističke sezone u Grčkoj. Doduše, tek 1. jula.

  „Korona letovanje“ u Grčkoj

  Prilikom ranog jutarnjeg dolaska na aerodrom Nikola Tesla zatekli smo mali broj putnika od kojih su svi nosili maske, što zbog obaveze da to čine u zatvorenim prostorima, što zbog uzbuđenja koje je bilo primetno na njihovim očima koje su žmirkale iznad zaklonjenog ostatka lica. Interesantno je da nijedan putnik nije nosio masku ispod nosa, već isključivo po propisu.

  Aerodrom Nikola Tesla, putnici, maske, korona, virus
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Na aerodromu Nikola Tesla svi nose maske

  Maska je obavezna i tokom čitavog leta, na šta stjuardese Er Srbije opominju, ali nemaju koga - svi idu na more i ne dovode u pitanje poštovanje pravila i zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja.

  Većina putnika sa ovog leta uplatila je letovanje ranije, i to za period polaska u junu. Tako nam je Ivana Stojanović (30), koja je na Skijatos pošla sa mužem i dvoje dece, rekla da nema nikakvog straha od boravka u Grčkoj zbog krize sa korona virusom:

  „Bili smo nestrpljivi. Korona vlada i u Srbiji. Mi se pazimo i tamo, pazimo se ovde, tako da to nije bila neka prepreka da dođemo“.

  Sletanjem na aerodrom na Skijatosu gužva se napravila na pasoškoj kontroli. Prema novom pravilu koje važi od 1. jula, kontroloru je potrebno dati pasoš i Obrazac za lociranje putnika (PLF), koji je neophodno popuniti najkasnije 48 sati pre ulaska u Grčku. Proverom kju-ar koda sa ovog obrasca putnici se upućuju na testiranje na korona virus, odnosno propuštaju dalje ka svom prtljagu.

  Pasoška kontrola na aerodromu na Skijatosu, aerodrom, Skijatos, korona, virus
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Gužva se napravila na pasoškoj kontroli gde se odvajaju putnici koji će biti testirani na korona virus

  Testiranje na kovid 19

  Sa našeg leta oko 30 putnika je nasumično odabrano za testiranje, a među njima je bila i novinarka Sputnjika. Uprkos prvobitnoj nepoznanici da li ćemo zaista morati u izolaciju od 24 sata, ubrzo je postalo jasno da to nije striktna odredba, već da je preporuka da testirani treba da se „primire“ u smislu da koriste zaštitnu opremu i ne idu u velike gužve.

  Testiranje putnika na virus korona na aerodromu na Skijatosu
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Dežurni lekar strpljivo je objašnjavao proceduru putnicima koji su odabrani da budu testirani na korona virus

  Testiranje traje kratko, uzima se bris iz grla, a kako je rekao dežurni lekar na aerodromu, u pitanju je PCR test. U roku od 24 sata stižu rezultati, te ukoliko putnik ne dobije nikakvo obaveštenje, to znači da je negativan na koronu. Ukoliko je test pozitivan, za putnike koji nemaju simptome bolesti važi pravilo da koriste zaštitnu opremu i klone se bližih fizičkih kontakata. U slučaju pojave simptoma putnici se odvode u jedan od dva kovid-hotela u kojima imaju punu uslugu smeštaja i hrane, uz mogućnost boravka na plaži, kao i pomoć lekara do kraja svog aranžmana. Troškove u ovom slučaju snosi vlada Grčke.

  Osoblje hotela nosi maske, turisti ne moraju

  Većina putnika sa ovog leta imala je uplaćeno putno osiguranje uz doplatu za pokriće u slučaju oboljevanja od korona virusa dok su građani u inostranstvu. Za jednu tročlanu porodicu koja se uputila na Skijatos, osiguranje sa polisom koja se odnosi na korona virus koštalo je nešto više od 4.000 dinara.

  • Glavna ulica na Skijatosu, Skijatos, korona
   Glavna ulica na Skijatosu
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Centar Skijatosa, Skijatos, korona
   Centar Skijatosa
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Centar Skijatosa, korona, virus, Skijatos
   Centar Skijatosa
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Prazan trg na Skijatosu, trg, Skijatos, korona, virus
   Prazan trg na Skijatosu
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Restoran na Skijatosu, restoran, Skijatos, taverna, korona
   Restoran na Skijatosu
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Dezinfekciono sredstvo, Skijatos, kafić, korona, virus, dezinfekcija
   Dezinfekciono sredstvo
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Prodavnica na Skijatosu, Skijatos, prodavnica, korona
   Prodavnica na Skijatosu
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  • Tezga sa voćem na Skijatosu, tezga, voće, Skijatos, korona
   Tezga sa voćem na Skijatosu
   © Sputnik / Bojana Stojadinović
  1 / 8
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Glavna ulica na Skijatosu

  Novinarska ekipa bila je smeštena u Skijatos palas hotelu koji je zadržao iste cene kao i prethodne godine. Osoblje je bilo vrlo gostoljubivo. Svi nose vizire, čak i nosači prtljaga, na svakom koraku mogu se naći sredstva za dezinfekciju, na čiju upotrebu zaposleni ljubazno podsećaju. Za sobe se koriste kartice umesto ključeva, kako bi se lakše izvršila dezinfekcija. Turisti nisu dužni da nose maske, ali se opominju na držanje distance.

  Recepcioner hotela sa vizirom, vizir, hotel, dezinfekciono sredstvo, korona, Skijatos
  © Foto : Aleksandra Mikata
  Recepcioner hotela nasmejan nosi vizir

  U ovom hotelu sobe se svakodnevno čiste i sterilišu specijalnim hemikalijama nakon čišćenja, a kada gost napusti sobu vrši se generalno spremanje uz dezinfekciju.

  Na plaži - raj za telo i dušu

  Po odlasku na najpoznatiju plažu Skiajtosa, Kukunaries, zatekli smo neobičnu scenu za početak jula. Tek poneki lokalni kupač i malo Srba koji su po sletanju na ostrvo odmah iskoristili priliku da se „osole“. Ležaljke su bile na propisnoj udaljenosti, konobari uslužni i nasmejani, ali - bez maski. Da nismo svesni prisutnosti kovida 19, pomislili bismo da je maj.

  Plaža Kukunaries na Skijatosu, korona, virus, Skijatos
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Najpoznatija plaža Skijatosa - prazna

  Boravak na plaži većinu je naterao da zaboravi na maske i koronu, ali ipak se ne treba opuštati. Koliko god Skijatos do sada bio „korona fri“ ostrvo (nije zabeležen nijedan oboleli od početka pandemije), ulaskom turista to bi moglo da se promeni. Stoga je važno koristiti dezinfekciona sredstva i kloniti se bliskih kontakata. Sa tom dozom opreznosti može potpuno opušteno da se letuje uz vrhunsku uslugu i hedonizam koje pruža ova turistička atrakcija.

  Plaža na Skiajtosu, Skijatos, plaža, korona, virus
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Mirno more...

  Cene iste kao i prošle godine

  Cene na plaži ostale su iste kao i prethodne godine. Ovo ostrvo važi za jedno od luksuznijih u Grčkoj kada je reč o cenama, pa tako espreso košta tri evra, „ajs kofi“ četiri, a dve ležaljke pod suncobranom deset evra.

  Tokom putovanja od plaže do grada uočili smo kuće s apartmanima koji su prazni. Usput sve deluje kao u jeku sezone, nasmejani lokalci, pokošena trava, sve je čisto i pod konac, s tim što - nema nikoga.

  Ulice Skijatosa, Skijatos, korona
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Ove ulice u normalnom stanju vrve od ljudi

  Vlasnik jedne taverne sa kojim smo razgovarali rekao nam je veoma uzbuđen što turisti pristižu i da jedva čeka da ih ugosti.

  „Ovo se nije desilo otkad znam za sebe. Nadam se da ćemo sve ovo uskoro zaboraviti“, emotivan je on.

  Prazno je i u samom centru gde se nalazi šetalište. Bezbroj restorana i kafića, unutra po jedan, a najčešće nijedan gost. Konobari sa maskama iznenađeni što primećuju turiste, bojažljivo proviruju kroz bašte restorana prizivajući da „zasednemo“ kod njih.

  Prazni restorani na Skijatosu, Skijatos, restoran, korona
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Prazni restorani na Skijatosu

  Centar - grad duhova

  Glavna i sporedne ulice još nisu otvorile sve prodavnice, a u onima koje su otvorene na maske za ronjenje i japanke napadao je dobar sloj prašine. Prodavci proviruju ne bi li nas naveli da baš kod njih kupimo magnet, uz standardno pitanje: „Odakle ste?“, i odgovor na repliku: „A, Srbija, dobrodošli!“.

  Centar Skijatosa, Skijatos, korona
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Grčka zastava potiče sa Skijatosa

  Zanimljivosti o ovom ostrvu su da poseduje samo 27 kilometara putne infrastrukture, kao i da grčka zastava potiče iz jednog manastira na Skijatosu. Godišnje ga poseti oko 220.000 turista, najviše iz Velike Britanije. Srba bude oko četiri do pet hiljada. Ovo ostrvo poseduje 70 plaža.

   

   

  Tagovi:
  virus korona, ostrvo, čarter letovi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga