19:36 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2182
  Pratite nas

  Zabranom ulaska srpskih državljana u Grčku, sedam hiljada putnika iz Srbije je ostalo bez letovanja. Njima predstoji da u dogovoru sa turističkim agencijama nađu najbolje rešenje u vidu vaučera ili povraćaja novca. Sa druge strane, u Turskoj trenutno letuje oko četiri hiljade srpskih turista.

  Ove podatke za Sputnjik je izneo direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije,  Aleksandar Seničić. On je povodom zabrane ulaska srpskih državljana u Grčku, koja će važiti do 15. jula, rekao da nema objašnjenje za ovakvu odluku, budući da je zvanično potvrđeno da su samo dve državljanke naše zemlje testirane pozitivno na korona virus u Grčkoj.

  Sedam hiljada propalih aranžmana

  „Oni koji nisu otputovali treba da budu u kontaktu sa agencijama i da sa njima nađu najbolje moguće rešenje. U ovom trenutku imamo problem s obzirom da smo redefinisali ugovore i platili sve obaveze za putnike koji je trebalo da idu ovih dana. Znamo da Grci već imaju podršku države u smislu da ne moraju da vraćaju novac, nego da izdaju vaučere za naknadno korišćenje. Mi ćemo videti da li je ikako moguće da se taj novac koji je sada uplaćen za nove aranžmane eventualno isplati kao povraćaj, a naravno da zamenska putovanja stoje uvek kao opcija putnicima, i ja verujem da će oni u direktnom kontaktu sa agencijama ipak naći najbolje rešenje, jer ni do sada to nije bio neki veliki problem“, objašnjava Seničić.

  Upitan koliko Srba je trebalo da ode u Grčku u periodu do 15. jula, Seničić je rekao da su okvirni podaci između sedam i osam hiljada putnika koji su uplatili aranžmane i potvrdili želju da putuju u ovom periodu. On dodaje da je to otprilike desetak posto onoga što se inače očekuje u normalnim godinama, kao i da je promet ove godine u turističkim agencijama u minusu za negde između 90 i 95 posto.

  Centar Skijatosa, Skijatos, korona
  © Sputnik / Bojana Stojadinović
  Sedam hiljada srpskih turista trebalo je otputuje u Grčku od danas do 15. jula

  Dve Srpkinje pozitivne na koronu zbrinute na Skjatosu

  Sagovornik Sputnjika se osvrnuo i na slučaj dve Srpkinje koje su testirane pozitivno na korona virus prilikom ulaska na grčko ostrvo Skijatos. Prema njegovim rečima, one nemaju nikakve simptome, ali su zbog predostrožnosti prebačene u kovid hotel:

  „One su smeštene u kovid hotel više radi sigurnosti, i njihove, a naravno i drugih gostiju. Imaju tamo sve što im je potrebno, smeštaj, ishranu, kao i mogućnost da u određenom terminu budu i na plaži koja je potpuno zatvorena za druge posetioce. A u tom hotelu, koliko mi znamo, ima samo četvoro ljudi, dvoje Nemaca i dvoje naših turista, tako da pretpostavljam da im nije baš mnogo loše“.

  U Turskoj 4.000 Srba

  Sa druge strane, u Turskoj prema Seničićevim rečima trenutno letuje između tri i četiri hiljade srpskih turista. On ukazuje da je situacija u tamošnjim letovalištima redovna, osim mera predostrožnosti koje su preduzete. Kako kaže, posluživanje hrane na švedskom stolu koje je prilagođeno aktuelnoj situaciji, funkcioniše kako treba, a putnici su veoma zadovoljni.

  Turska, Antalija
  © Foto : Pixabay
  U Turskoj trenutno boravi 4.000 srpskih turista, i svi su jako zadovoljni
  „Što se tiče mera opreza i protokola za ulazak, one su onakve kakve su i najavljene. Dakle, meri se isključivo temperatura na aerodromu, i ukoliko neko ima povišenu temperaturu, onda se vrši testiranje. U suprotnom, svi putnici se puštaju. Vrlo jednostavno to funkcioniše u kratkoj proceduri koja je uobičajena za prelazak granice, sve se završava u najkraćem mogućem roku, tako da za sada nam ostaju Turska i Bugarska kao jedine dve opcije za neko nesmetano letovanje“, kaže direktor Jute.

  Naš sagovornik zaljučuje da očekuje da od 15. jula Grčka ponovo bude otvorena za srpske turiste, tim pre što se pravi veliki pritisak i sa strane grčkih partnera, budući da su oni jedan dobar broj objekata otvorili upravo zbog našeg tržišta, i da im najnovija odluka grčkih vlasti pravi ozbiljne probleme jer su isključeni iz pomoći Grčke države, baš iz razloga što se očekivalo da će turistička sezona konačno krenuti.

  Tagovi:
  Turska, virus korona, Srbi, granice, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga