21:41 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 032
  Pratite nas

  Iako do sada nije zabeležen prelazak virusa Zapadnog Nila sa komaraca na ljude u Srbiji, zbog perioda inkubacije koji traje do 14 dana, prvi slučajevi se očekuju početkom avgusta. Za sprečavanje zaraze neophodno je koristiti zaštitne preparate, nositi dugu odeću i kloniti se šuma i obala reka.

  Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otkriveni su kroz analizu Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, u dvadesetak uzoraka sa teritorije Beograda, kao i u još desetak uzoraka iz drugih gradova po Srbiji. Biolog ovog Zavoda, Ivan Aleksić, kaže za Sputnjik da je važno istaći da se radi o običnim komarcima koji su najbolji prenosioci ovog virusa, bez obzira što postoje i druge njihove vrste.

  Ovo istraživanje je rađeno krajem juna i početkom jula, i za sada još uvek nisu registrovani slučajevi prelaska virusa na humanu populaciju. Po rečima našeg sagovornika to je i očekivano, budući da je period inkubacije ovog virusa između 3 i 14 dana, pa se prvi oboleli obično javljaju početkom avgusta.

  Komarac
  © CC BY 3.0 / Vikipedija/Alvesgaspar
  Obični komarci najbolji su prenosioci virusa Zapadnog Nila na čoveka

  Zaštita od virusa Zapadnog Nila

  Aleksić objašnjava da je jedini način prevencije prelaska virusa Zapadnog Nila sa komarca na čoveka da se kloni mesta sa velikom količinom komaraca i da koristi zaštitna sredstva:

  „Potrebna je mehanička zaštita, pre svega ako ste u zatvorenom u prostoru, sa mrežicama na prozorima, i repelenti koji se uključuju noću u struju da ih rasteruju i ubijaju. A kada ste napolju prvo izbegavati mesta gde je velika brojnost komaraca, kao što su obale reka i šume, nanositi repelente, i nositi odeću dugih rukava, što će malo sprečiti, ali ne u potpunosti umanjiti ujede komaraca“.

  Aleksić dodaje i da je moguća delimična zaštita individualnih dvorišta upotrebom sredstava za zaštitu bilja koji deluju protiv komaraca, ali i da je ta zaštita kratkog daha.

  Šetnja parkom „Suhanovo“ u Moskvi.
  © Sputnik / Alekseй Savostin
  Šumovite predele kao mesta velike brojnosti komaraca trebalo bi izbegavati, kako bi se smanjio rizik prenošenja virusa Zapadnog Nila

  80 posto zaraženih nema nikakve simptome

  Simptomi groznice Zapadnog Nila slični su simptomima gripa:

  „Blaga temperatura, groznica, osip po telu, bolovi u zglobovima i drugim delovima tela, i naravno je na lekarima da spoznaju šta može da bude. Ono što je bitno reći je da 80 posto ljudi nema nikakve simptome kada ih ubode zaraženi komarac, 20 posto razvije blaže simptome, a samo jedan od 150 može da razvije neuroinvazivni oblik bolesti kada može doći do fatalnog ishoda“.

  Za ovaj virus ne postoji lek, kao ni vakcina, tako da se lečenje vrši simptomatski, objašnjava Aleksić i dodaje da je prošle godine registrovan mali broj težih slučajeva. Dve godine koje se izdvajaju od početka ulaska virusa na teritoriju Srbije su 2013. i 2018. godina kada je bilo preko 400 obolelih i oko 30 umrlih.

  Vakcina – ilustracija
  © CC0 / Piksabej
  Vakcina protiv virusa Zapadnog Nila ne postoji, pa se oboleli leče simptomatski

  Komarci na grobljima i u šumama

  Pojava komaraca kojih ima u velikom broju na teritoriji Beograda je prema rečima našeg sagovornika zakasnela. Zbog obilnih kiša, komarci su sada izašli naglo i u velikom broju. U Beogradu su zaraženi komarci pronađeni  na teritorijama šumskih kompleksa kao što je Spomen park Jajinci kao i u Botaničkoj bašti.

  „Takođe su nađeni na nekim od grobalja, to je zemunsko, žarkovačko groblje, Mali zbeg, topčidersko groblje. A naravno, leva obala Dunava koja je i prethodnih godina poznata po velikoj brojnosti komaraca, i ovog puta ima nekoliko lokacija na kojima su nađeni komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila. To je potez uglavnom od ulaza u Pančevo, od Malog raja do Koteža i Krnjače“, navodi Aleksić.

  U ostatku Srbije zaraženi komarci su uhvaćeni na teritoriji Subotice, na Paliću, u Pančevu na dve lokacije, kao i u Somboru, Zrenjaninu i Kraljevu. To su prema rečima našeg sagovornika uglavnom šumski kompleksi van gradova, odnosno veći parkovi unutar njih.

  Tagovi:
  prevencija, komarci, virus, zapadni nil
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga