17:32 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1219
  Pratite nas

  Tim naučnika sa Univerziteta Teksas u Ostinu unapredio je dosadašnje metode čuvanja podataka u DNK molekulima.

  Njihova tehnologija omogućila je zapisivanje kompletnog filma Čarobnjak iz Oza iz 1939. godine, prevedenog na Esperanto, u jedan DNK molekul, i to znatno efikasnije i preciznije nego što je do sada bilo moguće.

  Nova tehnologija unapredila je način zapisivanja, ali i algoritme za čitanje podataka iz DNK, tako da je sada moguće pročitati sadržaj zapisa čak i kada je molekul delimično oštećen.

  Iskorišćene su i sve već od ranije poznate prednosti zapisivanja u DNK, koje uključuju mogućnost čuvanja podataka na sobnoj temperaturi, kao i njihovu dugovečnost - mogu da traju stotinama, pa i hiljadama godina.

  Naučnici koji stoje iza ovog dostignuća ističu kako je zapis podataka u DNK oko 5 miliona puta efikasniji od postojećih tehnologija za dugotrajno čuvanje podataka i tipičnih hardverskih servera.

  ​Poređenja radi, za podatke koji mogu biti zapisani u kapljici DNK prečnika jednog milimetra, trebala bi nam dva hipermarketa puna servera sa podacima, ukoliko se radi na klasičan način. Dodatno, DNK "centre" nije potrebno hladiti i tako trošiti velike količine energije.

  Do sada je najveći nedostatak ovog vida zapisivanja podataka bila činjenica da su molekuli DNK skloni greškama, odnosno da se geni u molekulu mogu "reorganizovati".

  To se manifestuje kao dodavanje ili uklanjanje sekvenci gena, a samim tim i podataka, što za rezultat ima pogrešnu interpretaciji od strane računara, prenosi B 92.

  Pokušaji da se greške otklone do sada su se svodili na višekratno zapisivanje istih podataka, recimo 10 ili 15 puta u nizu, jer količina memorije ionako je gotovo neograničena. Nova metoda podatke zapisuje u obliku "rešetke", algoritmi su složeni tako da jedni podaci "osnažuju" druge, pa ih je potrebno zapisati samo jednom.

  Zapis Čarobnjaka iz Oza izložen je visokim temperaturama i vlazi, koje su ga delimično oštetile, ali informacije iz njega ipak su bile uspešno dekodirane.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga