00:56 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  22954
  Pratite nas

  Najduža litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori, koja je krenula od manastira Hilandar do manastira Ostrog, posle deset dana hoda po Grčkoj i Bugarskoj, sinoć je ušla u Srbiju.

  Aleksandar Babić iz Prijepolja, Miloš Ajković iz Zete i Čedo Đačić iz Pljevalja juče su bez pauze pešačili od Sofije do bugarsko-srpske granice, kako bi, kako kažu, što pre ušli u svoju zemlju.

  „Umorni smo, jer nas je u subotu i juče pratila kiša, ali smo požurili da što pre uđemo u Srbiju. Uspeli smo da nađemo i udobno prenoćište u blizini Dimitrovgrada“, kaže za Sutnjik Aleksandar Babić.
  Aleksandar Babić, Miloš Ajković i Čedo Đačić juče su bez pauze pešačili od Sofije do bugarsko - srpske granice, kako bi, kako kažu, što pre ušli u svoju zemlju.
  © Foto : Aleksandar Babić
  Aleksandar Babić, Miloš Ajković i Čedo Đačić juče su bez pauze pešačili od Sofije do bugarsko - srpske granice, kako bi, kako kažu, što pre ušli u svoju zemlju.

  Hodočasnici u najdužoj litiji za odbranu svetinja u Crnoj Gori kažu da se osećaju dobro i da je plan da odmah posle doručka krenu put Pirota.

  „Neko je blokirao naše profile na Fejsbuku i Instagramu, gde nam podršku i blagoslov daje puno ljudi, ali eto, imamo Sputnjik da svima javimo da smo dobro. Hodamo dalje sa pravim ciljem, nema odustajanja - ne damo svetinje“, poručuje Babić.

  On dodaje da je nalog na Instagramu ponovo dostupan, da su svi hodočasnici u dobroj formi, iako su devet noći proveli na otvorenom, da ih štiti blagoslov koji nose sa Hilandara.

  „Neka ne brinu dobri ljudi koji nas bodre na ovom putu, znamo kakva je situacija sa virusom, nosimo maske dok komuniciramo sa ljudima koje srećemo“, poručuje naš sagovornik.

  Da bi učesnici najduže litije za odbranu svetinja stigli u Crnu Goru, potrebno je da pređu 1.200 kilometara, što je mesec dana pešačenja.

  Kilometarski i vremenski najduža litija za odbranu svetinja na put je pošla uz blagoslov vladike mileševskog Atanasija.

  Tema:
  Odbrana srpskih svetinja u Crnoj Gori (796)
  Tagovi:
  blokada, društvene mreže, hodočasnici, Ostrog, Hilandar, litija, ne damo svetinje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga