20:27 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  22961
  Pratite nas

  Vodeći američki epidemiolog poručio je Amerikancima šta treba i šta ne treba da rade ako žele da izbegnu zarazu.

  Saveti su drastični, lični i zahtevaju veliku disciplinu, prenosi RTS.

  Dr Entoni Fauči, vodeći epidemiolog u SAD
  © AP Photo / Alex Brandon
  Dr Entoni Fauči, vodeći epidemiolog u SAD

  Izbegavajte kafane

  To što su kafane otvorene ne znači da su bezbedne. Doktor Fauči kaže da mahom imaju slabu ventilaciju što pogoduje širenju virusa. Savet je da sedite u bašti i nosite masku.

  Nosite masku stalno

  Iako je na početku pandemije govorio da su maske neophodne medicinskom osoblju doktor Fauči sada smatra da svi treba da ih nose čim napuste dom jer su maske najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja zaraze. Naročito je opasno biti bez maske u većoj grupi ljudi.

  Distancirajte se

  Kada savetuje socijalno distanciranje doktor Fauči preporučuje izbegavanje svakog okupljanja ne samo udaljavanje na dva metra od druge osobe.

  Spremite se za nepredviđeno

  Čak i kada ne očekujete da ćete nekoga sresti ili da ćete se naći u gužvi jer biste samo da „skoknete“ do apoteke ili prodavnice, može vam se dogoditi suprotno. Zato uvek pri sebi imajte masku i sredstvo za dezinfekciju ruku.

  Preuzmite odgovornost

  Ili ste deo rešenja ili ste uzrok problema poručio je doktor Fauči sugrađanima koji ne poštuju propisane mere i savete. Svako od nas odgovoran je prema sebi, ali i prema okolini, borba sa epidemijom je proces koji se ruši pojedinačnim slučajevima nonšalantnog i neodgovornog ponašanja.

  Čuvajte se „zdravih“

  Više od trećine zaraženih nemaju nikakve simptome, a prenose virus i to je najveća opasnost u ovoj pandemiji. Budući da ne znate ko je oko vas zaražen, pa čak ni da li ste vi nosilac virusa, ponašajte se kao da ste stalno okruženi kliconošama.

  Vakcinišite se

  Čim bude dostupna vakcina nemojte oklevati da je primite, poručuje doktor Fauči. On je svestan svih otpora i sumnji koje se javljaju u pogledu vakcinacije, ali kaže da se „imunitet krda“ ne može dostići na drugačiji način bez katastrofalnih posledica po populaciju i zdravstveni sistem.

  Čim osetite simptome, testirajte se

  Doktor Fauči je veliki pobornik masovnog testiranja jer veruje da se jedino tako može „ući u trag“ načinu širenja virusa. Svakome ko oseti simptome (temperatura, malaksalost, suvi kašalj, odsustvo čula ukusa i mirisa) on savetuje da se odmah testira i da se samoizoluje pre nego što mu stignu rezultati kako bi izbegao da zarazi ukućane i okolinu.

  Verujte stručnjacima

  „Pandemija nije stranačko pitanje, nemojte uvoditi politiku u borbu sa virusom“, poručio je doktor Fauči Amerikancima koje ove godine čekaju predsednički izbori. On poziva naciju da veruje medicinskim stručnjacima posebno onima koji su dokazali da govore istinu, a u koje ubraja i sebe.

  Ozbiljno shvatite svoje druge bolesti

  Ako ste dijabetičar, imate problema sa srcem, pritiskom, gojaznošću, ako se lečite od raka spadate u visoko rizične grupe koje ne smeju da se zaraze. Izbegavajte putovanja, posebno turistička, smanjite mogućnost zaraze na minimum tako što ćete koristiti sredstva zaštite i kloniti se gužve.

  Ne očekujte brz kraj epidemije

  Epidemija se savladava postepeno, poručio je doktor Fauči dodajući da je naše nestrpljenje najveća prepreka zaravnavanju krive zaraze. Do tog rezultata se stiže polako i postepeno, a nerealna očekivanja o brzom kraju mogu dovesti do malodušnosti i odustajanja od neophodnih mera zaštite što je opasno i može značajno da produži epidemiju. Ne pravite planove koje epidemija može da spreči.

  Deca smeju da se igraju u grupama do petoro, maksimalno desetoro

  Nije realno držati decu zaključanu u kućama preko leta, niti ih naterati da sve vreme nose maske dok se igraju. Zato je bolje ograničiti broj dece u grupi na petoro do desetoro jer se tako odgovara na njihove potrebe za druženjem, a smanjuje rizik od zaraze.

  Sve što kupite neka odstoji jedan dan

  „Idem redovno u nabavku, ali kada dođem kući najpre povadim stvari iz kesa, onda operem ruke i sve našpricam dezinfekcionim sredstvom i ostavim da odstoji jedan dan“, rekao je doktor Fauči Amerikancima. Ako tako radi vodeći epidemiolog SAD, možda je pametno da ga kopiramo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  saveti, savet, virus korona, koronavirus, epidemiolog, Entoni Fauči
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga