04:12 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Trst je jedinstven grad u Italiji. Sa jedne strane možete videti tri pejzaža: more, planine i šume, i sve to za nekoliko minuta vožnje, a sa druge strane spoj nekoliko stilova i kultura.

  U Trstu se mogu videti kulture tri naroda: Rimljana (posle njih su se sačuvali mnogi spomenici arhitekture: od Zamka San Đusto do rimskog teatra; Austro-Ugarske Imperije (predivan Trg jedinstva Italije sa okolnim dvorcima); Slovena (Crkva Svete Trojice i Svetog Spiridona srpske pravoslavne crkve, najlepša pravoslavna crkva u Italiji).

  Rimski teatar u Trstu
  Evgeny Utkin
  Rimski teatar u Trstu

  Na svu sreću virus korona nije mnogo zahvatio Trst (od početka pandemije je nešto više od 1.400 zaraženih i 196 žrtava). Bez obzira na to naučnici pokušavaju da pomognu u borbo sa epidemijom. Od marta meseca kompanija „Eletra Sinkrotrone Trieste“ je sve svoje snage usmerila na eksperimente koji će pomoći u pronalaženju lekova, vakcina i dijagnostikovanja, kako bi se što pre izborili sa pandemijom.

  Pogled na Trst
  Evgeny Utkin
  Pogled na Trst

  Sinhrotronski izvor svetlosti „Eletra“ i laser sa slobodnim elektronima „FERMI“ sa svojim eksperimentalnim stanicama su bili dostupni istraživačima širom sveta za pristup svetlosnim linijama sa prioritetnom procedurom daljinskog merenja, odnosno bez neophodnosti boravka u laboratoriji „Eletra“ kako bi našli molekularne i patogene komponente virusa „SARS-CoV-2“ odgovornog za širenje bolesti. Dijagnostički aparati zasnovani na otkrivanju antitela se razvijaju u nanotehnološkoj laboratoriji  „Eletra Sinkrotrone Trieste“ u saradnji sa neurobiološkim laboratorijama „SISSA“.

  Portopikolo, Sistijana
  Evgeny Utkin
  Portopikolo, Sistijana

  „Sada je potrebno da se posvetimo životu posle virusa korona: da vratimo turiste, da obnovimo život u gradu“, kaže Mikele Čak, direktor „Asoćiacone pro loko Trijeste“ i menadžer informacionog centra „Zamka San Đusto“, koji je za Sputnjik pričao o turizmu u gradu u uslovima posle karantina.

  Katedrala Svetog Justina (San Đusto) u Trstu
  Evgeny Utkin
  Zamak San Đusto
  „Specifična situacija, koja je povezana sa pojavom korona virusa je uticala i na Trst. Trenutno je dobra situacija i grad ponovo otvara vrata posetiocima. Prema inicijativi gradskih vlasti u Trstu do 31. jula će svi muzeji biti besplatni za posetioce. To su pre svega: „Muzej Revoltela“, „Zamak San Đusto“, „Muzej Istoka“, „Muzej Antike“, „Muzej Džejmsa Džojsa“. Jaki aduti Trsta, kao turističke destinacije su pored kulture – more, hrana i vino“, kaže on.
  plaža u gradu
  Evgeny Utkin
  Plaža u gradu

  Trst je i industrijski centar, prva luka u Italiji, veća od Đenove i sa visokim standardom (2008. godine Trst je bio drugi u Italiji posle Milana). Trst je poznat i kao grad nauke, koji svake godine privlači hiljade studenata sa raznih strana sveta u „AREA sajens park“  -„Međunarodnu školu za napredna istraživanja“, „Astronomsku opservatoriju Trst“ i „Međunarodni centar teoretske fizike“.

  Luka u Trstu
  © Foto : Wikipedia/Tiesse
  Luka u Trstu

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  turizam, Trst
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga