01:17 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 314
  Pratite nas

  Iako su mnogi ubeđeni da je čuvena fotografija dorađena ili čak potpuno veštačka, to ni približno nije tačno. Ovo je priča o tome kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena.

  Čarls O‘Rir rođen je 1941. godine i više od 25 godina je radio kao fotograf za časopis „Nešenel džiografik“. Od 1978. njegovo interesovanje se usmerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom sveta.

  Iako se celog života bavi fotografijom, svoju najčuveniju fotografiju nije uslikao u toku planiranog snimanja, već sasvim slučajno. Dok se vozio auto-putem 121 u Kaliforniji, Čarls je odlučio da siđe s puta i fotografiše prizor o kojem je često razmišljao.

  Nekoliko godina kasnije, kompanija „Majkrosoft“ isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O‘Rir nikada nije otkrio o kojoj je cifri reč. Fotografija je takva kakva jeste zahvaljujući kombinaciji Fudži filma, sa pojačanim bojama i odlične optike fotoaparata koji je O‘Rir tada koristio, pišu Nezavisne.

  Cenu fotografije nije mogao da odredi sam, pa mu je „Majkrosoft“ poslao avionsku kartu da dođe u centralu kako bi o tome pregovarali.

  Fotografija se na Ha-Pe sistemu prikazuje od 2001. godine, a svakodnevno ju je posmatralo više od milijardu ljudi.

  Dugo godina se vodila polemika o mestu nastanka ove fotografije – Irska, Francuska i Novi Zeland predstavljali su moguće lokacije, da bi nagađanjima došao kraj kada je kompanija „Majkrosoft“ otkrila godinama čuvanu tajnu na Jutjubu.

  Pejzaž zelene livade, plavog neba i tek nekoliko oblaka nalazi se zapravo u Kaliforniji, u okrugu Napa.

  „Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posjetu djevojci, sjeverno od San Franciska. Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Fotošopu. Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo ni nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili“, rekao je O‘Rir.

  Kasnije je čuveno mesto nastanke fotografije pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana posle više od decenije na istom tom mestu gde je snimljena, pokazuje sasvim drugačiji prizor.

  Nedavno se na Instagramu pojavila fotografija koja podseća na Vindousovu pozadinu, ali je u pitanju pejzaž u Bosni.

  Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

  bosnian windows. ● #graphicdesign #visualart #phonephotography #simple

  Objava koju deli simple. by Danilo Kecman (@simple.design.dk) dana

  Pročitajte i:
  Tagovi:
  fotografija, Vindous
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga