04:18 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  29955
  Pratite nas

  Arheološko blago iz vremena starih Rimljana uskoro bi trebalo da bude pronađeno u srcu Beograda, a pošto se ti istorijski ostaci otkriju i sačuvaju, na tom mestu bi Kinezi trebalo da izgrade modernu podzemnu garažu.

  „Izgradnja podzemne garaže na mestu Studentskog trga čeka da arheolozi tu prvo otkriju centar antičkog Singidunuma. Njihovi radovi počinju na jesen i sasvim je sigurno da će stručnjaci pronaći nešto vredno, što treba da se sačuva“, kaže za Sputnjik zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

  U Studentskom parku, u penjalici na dečjem igralištu, jedan Beograđanin pronašao je pre neki dan dvadesetak zanimljivih arheoloških fragmenata, delova kamena, cigle i keramike, pa i jedno parče sive keramike rađene na vitlu.

  Parče sive rimske keramike rađene na vitlu koju je Marić pronašao u Studentskom parku.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Miroslav Marić
  Parče sive rimske keramike rađene na vitlu koju je Marić pronašao u Studentskom parku.

  Ostaci Rimskog carstva na mestu buduće garaže koju grade Kinezi

  Dr Miroslav Marić fragmente je primetio jer je arheolog, zaposlen u Balkanološkom institutu SANU. Odmah je znao o čemu se radi, da su predmeti iz perioda rimske vladavine Beogradom.

  „Nisam ni sa kim kontaktirao, jer je tih nekoliko fragmenata bez ikakvog konteksta, bez detalja pomoću kojih bih mogao da rekonstruišem odakle su. Očigledno su nasumično skupljeni i ostavljeni tu iz nekog razloga, da li su to uradila deca ili radnici koji su uređivali staze, ne mogu da znam“, kaže Marić.

  Pronalazak ga nije začudio, jer na ovom prostoru život traje već sedam hiljada godina. Obližnji Studentski trg bio je središte rimskog Singidunuma, na njemu je najverovatnije bio i rimski forum.

  Ostaci cigle i upotrebnih predmeta pronađeni su na dečjem igralištu u Studentskom parku, ali to nije iznenađenje, na to mestu nalazile su se rimske terme.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Miroslav Marić
  Ostaci cigle i upotrebnih predmeta pronađeni su na dečjem igralištu u Studentskom parku, ali to nije iznenađenje, na to mestu nalazile su se rimske terme.

  Gde se nalazio antički Singidunum

  Grad je bio sa jedne strane omeđen današnjom ulicom Cara Dušana, cela dunavska padina je bila prekrivena rimskim građevinama, u gotovo svim ulicama otkrivani su ostaci arhitekture i nekropola.

  Sa druge strane grad se prostirao do Savamale, a na jugoistoku do današnjeg Trga republike. Važan deo grada bio je legijski logor, mesto gde je Četvrta Flavijeva legija početkom drugog veka izgradila utvrđenje, koje je obuhvatalo čak 24 hektara. Tu su otkriveni i vojna bolnica i velike terme.

  Dr Stefan Pop Lazić, naučni saradnik Arheološkog instituta, stručnjak iz oblasti rimskih fortifikacija, sa žaljenjem konstatuje da sam centar antičkog grada nikada nije istražen.

  Ulaz u Studentski park, jedino mesto u ovom delu grada gde su rađena sistematska arhološka istraživanja.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Ulaz u Studentski park, jedino mesto u ovom delu grada gde su rađena sistematska arhološka istraživanja.

  „Bilo je istraživanja na mestu gde je hotel Skver najn, otkrivene su rimske građevine iz drugog veka, na mestu Etnografskog muzeja rimske olovne cevi, ali to nisu bila iskopavanja. Ona su se dešavala upravo u parku, otkrivene su terme, rimsko kupatilo, kao i jedna velika građevina kod Platoa, ispred Filozofskog fakulteta, ali sam prostor Studentskog trga nikada nije arheološki istraživan“, kaže Pop Lazić.

  Otkrivanje zakopanog blaga

  Arheolozi su burno reagovali na plan Grada Beograda da na mestu Studentskog trga izgradi podzemnu garažu. Gradskim ocima su ukazali na činjenicu da je to najbolji prostor za prezentaciju Singidunuma, sa idejom da se odustane od izgradnje garaže.

  Ranije otkriven zlatni nakit žena Viminacijuma danas se čuva u Narodnom muzeju u Požarevcu, blago otkirveno nakon otvaranja Arheološkog parka biće izloženo u samom drevnom gradu.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Zlatni nakit iz vremena antičkog Singidunuma pronađen u okolini Požarevca.

  „U razgovorima sa nadležnima u Gradu Beogradu napravljen je dogovor da se urade inicijalna iskopavanja koja bi uticala na dalje planove izgradnje garaže. Potrebno je da se ispita očuvanost slojeva i očuvanost arhitekture na tom prostoru, da bi se posao izgradnje dat kineskim partnerima nekako izmenio, odnosno da bi bio predstavljen deo arheološkog lokaliteta“, kaže Pop Lazić.

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić za Sputnjik kaže da će ambiciozni plan da se otkrije antički Singidunum početi da se ostvaruje ove jeseni.

  „Grad Beograd je odvojio preko 200.000 evra da Arheološki institut SANU počne arheološka istraživanja na Studentskom trgu. Ne sećam se kada je poslednji put u Srbiji neka lokalna samouprava finansirala arheološka istraživanja. Šta je razlog što to radimo? Zato što je na tom prostoru bilo rimsko naselje i sasvim je sigurno da će arheolozi pronaći nešto vredno, što treba da se sačuva?, kaže nam Vesić.
  Studentski trg - mesto gde se najverovatnije nalazio forum, srce antičkog Singidunuma.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Studentski trg - mesto gde se najverovatnije nalazio forum, srce antičkog Singidunuma.

  Oba arheologa sa kojima smo razgovarali, ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da srce antičkog Singidunuma neće završiti kao rimska ulica u Rajićevoj, koja je prekopana, a posetioci tržnog centra na tom mestu na ulazu mogu da vide njenu maketu sa svega nekoliko originalnih rimskih ploča.

  Kalemegdan čuva i vinčansku kulturu

  Oba primera pokazuju da se u Beogradu arheološka istraživanja ne rade sistematski, već samo kada se nešto pronađe slučajno, kada staru građevinu treba da zameni nova.

  Pronalazač artefakata na igralištu u Studentskom parku, koji se bavi istraživanjem još starijih slojeva istorije, skreće pažnju na još jednu važnu činjenicu, na Kalemegdanu je nedavno potvrđeno postojanje naselja iz vinčanskog perioda.

  „Voleo bih da vidim da se neke od zelenih površina na Kalemegdanu istraže sistematski. To ne oštećuje park, on može da se vrati u prvobitno stanje, a ako se nađe nešto što je dobro za očuvanje, to bi moglo da predstavlja dodatni kvalitet kalemegdanskog parka, dodatni sadržaj za turiste“, kaže Miroslav Marić.

  Savršeno očuvane posude za eterična ulja koje su koristili stanovnici Viminacijuma čuvaju se u Narodnom muzeju u Požarevcu.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Savršeno očuvane posude za eterična ulja korišćene u vreme rimske okupacije naših prostora - arheolozi veruju da se slično blago krije i u srcu Beograda.
  Tagovi:
  iskopavanje, izgradnja, Kinezi, garaža, Goran Vesić, arheologija, Beograd
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga