19:32 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  130169
  Pratite nas

  Prvi jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević imao je preko grudi istetoviranog krunisanog orla. Izgled ove ptice bio je sličan germanskim heraldičkim motivima sa pruskih plemićkih grbova, ali nije bio identičan.

  Tetovaža kralja Aleksandra prikazivala je jednoglavog orla široko raširenih krila, sa mačem u jednom i šarom u drugoj kandži. Iznad orla nalazila se kruna nalik onoj Svetog rimskog carstva.

  To da je jugoslovenski kralj „Ujedinitelj“ bio tetoviran, decenijama je bilo potpuno nepoznato. Podatak je otkrio tek đakon Nenad Jovanović prikupljajući materijal za knjigu „Grbovi, zastave i himne u istoriji Srbije“, u kojoj je prvi put i objavljena fotografija kraljeve tetovaže. Izgled tetovaže možete pogledati ovde!

  Kao što se nije znalo da postoji, tako se sa sigurnošću ne zna ni koja joj je bila simbolika, kao ni kraljeva motivacija da se istetovira i to preko celih grudi, piše Istorijski zabavnik.

  To nije bila retkost među vladarima onog vremena (na primer, i car Nikolaj Drugi Romanov bio je tetoviran), ali izbor simbola je neobičan, naročito ako se ima na umu da je upravo Aleksandar vodio pobedonosni rat koji je označio kraj nemačkog carstva, čiji je ovo bio simbol.

  Zato je, istoričari se slažu, tetovaža nastala ili pre Prvog svetskog rata, u kraljevim mlađim danima, ili nakon, ali u čast njegovog venčanja sa kraljicom Marijom, rumunskom princezom iz doma Hoencolern-Zigmaringena.

  Orao je inače drevni simbol moći – njime su prikazivani i Zevs i Jupiter, a u hrišćanstvu je simbol Jovana Bogoslova.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  zanimljivosti, tetovaža, kralj Aleksandar Karađorđević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga