10:21 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1040
  Pratite nas

  Jedna od funkcija IOS 14 operativnog sistema o kojoj se najviše priča, jeste uvid u aktivnosti aplikacija i podataka koje one koriste. Koristeći tu mogućnost, pojedini korisnici primetili su zeleni simbol koji označava da je kamera uključena dok pregledaju Instagram, čak i onda kada ne fotografišu niti snimaju.

  Portparol Instagrama rekao je kako je u pitanju "bag", i da će se potruditi da ga što pre isprave.

  Kako kaže, u aplikaciji se nalazi poseban mod koji se aktivira putem kamere, pa to može da aktivira i indikator kamere. Takođe, to može da se desi i tokom običnog pregledanja fida.

  "Pristupamo kameri samo kada imamo dozvolu - na primer, kada ste u fidu i prevučete prstom kako biste uključili kameru. Videli smo da je u pitanju 'bag' kod iOS 14 operativnog sistema, gde je aktivnost kamere prepoznata, a ona je isključena. Ne pristupamo vašim kamerama, i ne snimamo ništa", istakao je portparol Instagrama.

  IOS 14 štiti privatnost

  Mogućnostima uvida u aplikacije IOS 14 želi da stane na put rušenju privatnosti i da zaštiti korisnike.

  Pored toga što otkriva kada neka aplikacija koristi kameru, takođe daje uvid i u neke druge aktivnosti aplikacija, kao što je pregledanje klipborda (virtuelnog mesta gde se nalazi tekst prilikom kopi-pejst aktivnosti), gde je, nedavno, "uhvaćen" i TikTok.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  kamera, Instagram, aplikacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga