06:07 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 5314
  Pratite nas

  Narodni muzej u Beogradu predstavio je novu seriju maski za zaštitu od virusa korona s motivima umetničkih dela koja se čuvaju u ovoj nacionalnoj ustanovi kulture.

  Zaštitne maske u upotrebi su od 11. marta od kada je proglašena pandemija virusa korona. Početak pandemije obeležila je nestašica, ali i različita tumačenja o neophodnosti njihovog nošenja, da bi se konačno potvrdila obaveza korišćenja maski kao preventivna mera.

  Aleksandar Deroko Pariski metro 1968.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzej
  Aleksandar Deroko "Pariski metro" 1968.

  Tako su u upotrebu ušle i platnene, višekratne maske, koje se šiju, a Narodni muzej u Beogradu došao je na zanimljivu ideju, zašto na licu ne nositi umetničko delo.

  Uradio je maske sa motivima umetničkih dela koje muzej čuva. Među najpopularnijim je maska sa motivom dela Ivana Meštrovića — lik Miloša Obilića iz 1908. godine, kaže za Sputnjik Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

  Albreht Direr Treći čvor 1506,
  © Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzej
  Albreht Direr "Treći čvor" 1506,

  „Pošto smo insistirali na tome da posetioci moraju da imaju makse prilikom posete, setili smo se da napravimo maske sa motivima iz naše kuće, iz Narodnog muzeja. Nemamo ih uvek, jer interesovanje je veliko, ne možemo da napravimo toliko koliko ljudi kupuju. Objavili smo na našem Fejsbuk profilu da su maske ponovo stigle. Ta vest je eksplodirala“, kaže Lidija Ham.

  Razglednica D. Andrića Ljubomiru Miciću  1918.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzej
  Razglednica D. Andrića Ljubomiru Miciću 1918.

  Dakle, suvenirnica je mesto na kome se posetioci mogu pripremiti za obilazak muzeja, a na maskama su motivi sa delima umetnika kao što su: Jelisaveta Konsulova — Vazova, Sava Šumanović, Aleksandar Deroko, Albreht Direr.

  Među omiljenima je i „Autoportret“ Mihajla Petrova, a mladi najčešće kupuju Razglednice D. Andrića Ljubomiru Miciću, ali i „Cveće“, Jan Brojgela Starijeg.

  Jan Brojgel Stariji Cveće  1616.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzej
  Jan Brojgel Stariji "Cveće" 1616.

  Lidija Ham dodaje da je vest o tome da su u Narodni muzej stigle nove makse u senku bacila ekskluzivu — video-predstavljanje crteža Van Goga na Fejsbuku.

  Reč je o delu velikog umetnika koje nije izloženo, već se čuva u depou muzeja.

  „Crtež je stigao u Narodni muzej u Beogradu kao poklon tridesetih godina prošlog veka. Pošto je rad na papiru, jako retko je izlagan, javnost ga dugo nije videla. Bio je poslednjih godina na nekoliko međunarodnih izložbi. Izložen je na internetu, na našoj Fejsbuk stranici baš za ovu priliku, rad muzeja u vreme korone. Nastao 1882. ili 1883. godine, može se reći da je iz Van Gogovih početaka, kada se više bavio crtanjem, nego slikanjem, dok se još nije potpuno pronašao u slikarstvu.“

  Mihajlo S. Petrov Autoportret 1921.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzej
  Mihajlo S. Petrov "Autoportret" 1921.

  Lidija Ham podseća da je Narodni muzej tokom pandemije na društvene mreže postavio i nekoliko zanimljivih izložbi, kako bi razgledanje umetničkih dela bilo dostupno i onima koji su u karantinu ili se jednostavno plaše da izađu iz kuće.

  Sava Šumanović, Most i grad 1921.
  © Foto : Sputnjiku ustupio Narodni muzej
  Sava Šumanović, "Most i grad" 1921.

  Perive maske sa motivima umetničkih dela koja čuva Narodni muzej, mogu se kupiti po ceni od 200 dinara u suvenirnici izložbenog prostora muzeja, koja je otvorena tokom radnog vremena utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18, a četvrtkom i subotom od 12 do 20 časova. Ponedeljkom je muzej zatvoren za posetioce.

  Tagovi:
  zaštitne maske, Ivan Meštrović, Van Gog, Sava Šumanović, umetnička dela, koronavirus, Narodni muzej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga