16:18 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  37310
  Pratite nas

  Poduhvat da se srpska istorija sa čak 15 vekova prikaže u trajanju od svega 15 minuta zvuči gotovo nemoguć. Međutim, Jutjub kanal „Serbian Mapping“ objavio je rad u saradnji sa Davidom Blagićem, koji predstavlja animaciju cele (internacionalno prihvaćene) zabeležene srpske istorije od 631. godine pa sve do danas, počevši od dinastije Svevladovića.

  Kako se navodi u opisu ovog videa koji je privukao pažnju kako Srba, tako i zaljubljenika u istoriju iz čitavog sveta, značajniji događaji iz svake godine su ukratko spomenuti u delu ovog videa, dok su veliki i uticajni događaji opisani detaljnije (Toplički ustanak, Prvi i drugi svetski rat, NATO bombardovanje itd.)

  Takođe, autori mole gledaoce za razumevanje što se tiče pojedinih informacija i brojki žrtava koje su često diskutabilne zbog neslaganja pojedinih strana konflikta, kako bi imali na umu da se razlikuju od izvora do izvora, prenosi portal Serbian times.

  Korišćena literatura i istorijski izvori su navedeni ispod u opisu klipa, od kojih se izdvajaju: „De Administrando Imperio“ Konstantina Porfirogenita, „Letopis Popa Dukljanina“, „Kraljevstvo Slovena“ Mavra Orbina, Larusova „Opšta enciklopedija“ i autori dvadesetog veka poput Stanoja Stanojevića, Radeta Mihaljčića, Vladimira Ćorovića, Krste Dragovića…

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  mapa, video, istorija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga