08:43 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2596
  Pratite nas

  Pre ću doći do Crne Gore, okupati se u moru i popiti hladan špricer, nego što ću ovde dobiti test koji mi je potreban da bih uopšte krenuo.

  Vrti glavom sredovečni muškarac dok gleda beskrajnu kolonu koja je kao zmija na avgustovskom suncu opasala Institut „Torlak“ u Beogradu.

  Tu građani više sati čekaju u kilometarskom redu kako bi se testirali na virus korona i otputovali u Crnu Goru koja je nakon nekoliko meseci otvorila granice za našu zemlju. Iako jedni idu turistički, drugi poslovno, a treći da vide porodicu, jedno im je zajedničko – negoduju zbog redova.

  Posmatrajući od kapije instituta, koloni ljudi koja se prostire duž trotoara ne nazire se kraj... Sunce prži, a prema iskustvu onih koje smo zatekli, polovina kolone prelazi se za oko dva sata, što znači da se na red dolazi tek nakon četiri sata čekanja. S noge na nogu.

  Gužva na ulazu u „Torlak“
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Gužva na ulazu u „Torlak“

  Kolona ispred „Torlaka“ - građani čekaju test da bi otišli na more

  Dok je čekala testiranje da bi mogla da otputuje kod roditelja u Crnu Goru, Sanela Tripović , poreklom iz te zemlje, rekla je za Sputnjik da joj je teško palo to što nije mogla da ranije poseti porodicu.

  „Da budem iskrena, da nemam roditelje i kuću na moru nikad ne bih otišla u Crnu Goru, iako sam rođena tamo“, kaže Sanela Tripović.

  Saneli Tripović (43) je teško palo to što dugo nije videla roditelje
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Saneli Tripović je teško palo to što dugo nije videla roditelje

  Jedna crnogorska državljanka koja je želela da ostane anonimna i koja u Srbiji živi već 20 godina požalila nam se kako od januara nije videla svoje najbliže.

  „Sve je ovo politički. Svi sad čine ustupke jedni drugima, a na štetu građana koji su u velikom gubitku“, ogorčena je naša sagovornica.

  Mirko i Jasna Dragić bili su da se testiraju da bi mogli da odu u vikendicu u Crnoj Gori. I oni smatraju da kasno otvaranje granica ima političke korene.

  „I ovo testiranje je moglo da se organizuje drugačije i da bude komotnije za sve građane“, negoduje Jasna Dragić.

  Crnogorci očekuju srpske turiste

  Vladimir Milojević koji je čekao u koloni kako bi sa porodicom uhvatio poslednji talas ove sezone i otišao na more u Crnu Goru, donedavno je boravio u toj zemlji poslovno. On svedoči da se sezona tamo svela na mali broj stranih državljana i domaćih turista. Na pitanje da li u Crnoj Gori očekuju srpske turiste, on kaže:

  „U principu, očekuju, jer je jedino moguće da im na kraju sezone dođe neki državljanin Srbije kako im sezona ne bi doživela fijasko“, kaže nam Milojević.

  Vladimir Milojević (46) svedoči da Crnogorci očekuju srpske turiste
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Vladimir Milojević svedoči da Crnogorci očekuju srpske turiste

  Bez gužve prošle nedelje

  Ana Vrbanec otišla je da se testira kako bi mogla ode na poslovni put u Hrvatsku. I prošle nedelje čekala u redu za testiranje, ali znatno kraće:

  „Prošle nedelje smo došli u pola šest ujutru. Nije bilo velikog reda. U 8.20 smo svi bili gotovi. Ovo danas mi je prvi put da prisustvujem ovolikom redu i da to toliko dugo traje“, svedoči ona i dodaje da bi za decu trebalo da se formira poseban red, kako se ne bi mučila.

  Ana Vrbanec (43) kaže da prošle nedelje nije bila tolika gužva
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Ana Vrbanec kaže da prošle nedelje nije bila tolika gužva

  Crna Gora je 15. avgusta otvorila granicu sa Srbijom. Da bi građani Srbije mogli da uđu u Crnu Goru, potrebno je da ispune tri uslova:

  1. Da poseduju negativan rezultat PCR testa na koronavirus ili pozitivan rezultat antitela klase IgG dobijen ELISA serološkim testom;
  2. Da je test izdala registrovana laboratorija i da nije stariji od 72 sata u trenutku ulaska u Crnu Goru;
  3. Da u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nisu boravili u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Torlak, test, testiranje, virus korona, koronavirus, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga