05:46 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  53292
  Pratite nas

  „Event“ industrija, odnosno oni koji se bave organizacijom svadbi, rođendana, korporativnih proslava i drugih važnih datuma, ušla je u „crvenu zonu“ jer posao u toj branši praktično stoji više od pola godine. Gubici se mere u milionskim ciframa strane valute, više desetina hiljada radnih mesta visi o koncu. Pomoć države je neophodna za opstanak.

  Prema Udruženju „Event industrija Srbije“, koje okuplja vlasnike sala, keteringa, salona venčanica, dekorativnih servisa, cvećara i mnogih drugih odgovornih za pripremu bitnih događaja, u Srbiji se godišnje održi oko 35.000 venčanja, više hiljada korporativnih zabava i drugih proslava.

  U toj branši je više od hiljadu pravnih subjekata kod kojih je direktno zaposleno oko 20.000 ljudi, a indirektno, kao podizvođači, oko 30.000 osoba. Na venčanja u Srbiju tokom godine dođe više od milion stranaca. Ukupan godišnji obrt „event“ industrije može da dosegne i do pola milijarde evra, što je više nego duplo od onog koji ostvari auto-industrija.

  View this post on Instagram

  A post shared by Event Industry Serbia (@event.industry.serbia) on

  „Event“ industrija u Srbiji pred gašenjem

  Član Udruženja Nikola Janković ukazao je na to da su neki iz te branše prestali da rade još u novembru, čekajući mart, kada ih je dočekao prekid rada, što znači da ih od godinu dana ne pomeranja sa mrtve tačke dele samo dva meseca.

  „Ozbiljno smo u ’crvenoj zoni‘. U slučaju da se do kraja godine ne desi ništa biće stravičnih gubitaka – zatvaranja, gubitka kapitala, propadanja poslova. Tek onda slede otkazi i postoji realna šansa da se za tri meseca na birou pojavi 50.000 ljudi“, istakao je Janković za Sputnjik.

  On je rekao da trenutno nemaju tačne podatke da li je i koliko otkaza do sada bilo, jer iskustva svih članova Udruženja tek treba da se saberu, ali je i napomenuo da oni koji su ga sa njim osnovali nisu otpustili nikoga.

  „Imate ljude koji imaju jedno do dvoje prijavljenih, a ostale angažuju po potrebi, pa preživljavaju jer plaćaju doprinose samo za njih. S druge strane, imate ljude koji imaju više desetina prijavljenih“, predočava Janković.

  Zakazan prvi sastanak

  Udruženje se u sredu 26. avgusta obratilo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i predsedniku PKS Marku Čadežu. Zatraženo je da se poslodavcima odobre moratorijumi i da se iz Fonda za razvoj obezbede sredstva kroz kredite za likvidnost po povoljnim kamatama.

  Dinari
  © Sputnik / Miloš Ćurčin
  Udruženje je tražilo od države da poslodavcima odobri moratorijume

  „U slučaju da Fond za razvoj više ne upravalja sa toliko novca koliko je potrebno, tražili smo da nam daju 80 odsto garancije prema poslovnim bankama kako bismo tamo mogli da otvorimo kredite za likvidnost koji će nam omogućiti da preživimo ove mesece nerada“, kaže Janković.

  Odgovor Udruženju stigao je ubrzo i prvi sastanak na kome će se diskutovati o sudbini „event“ industrije zakazan je za ponedeljak 31. avgust u PKS.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  organizacija, Event industrija Srbije, svadbe, svadba, venčanje, venčanja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga