17:35 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  29198
  Pratite nas

  Nekoliko ljudi koji su veoma važni za piratsku internet scenu uhapšeno je u zajedničkoj akciji SAD i Evropola. Zbog toga je zabeležen veliki pad u objavljivanju piratskog sadržaja.

  Uhapšene osobe pripadale su grupi Sparks, koja je poznata po tome što veoma često objavljuje piratizovane sadržaje kao što su filmovi, serije, video-igre i slično, a ugašene su i brojne internet-stranice putem kojih su korisnici stizali do ovih sadržaja.

  Mada smo navikli na to da se u svetu piraterije novi sajtovi pojave čim stari budu isključeni, čini se da to još uvek nije slučaj. Zbog toga portal „Torent frik“ prenosi kako je ovoga puta konačno pronađena Ahilova peta piraterijen, prenosi B92.

  Što se tiče stanja stvari pre hapšenja, pre nešto više od pola meseca objavljeno je oko dve hiljade primeraka raznovrsnog piratskog sadržaja, ali ih je samo nedelju dana kasnije bilo 168. Do kraja avgusta, samo je piratizovana muzika nešto više objavljivana, dok je ostatak sadržaja i dalje na veoma niskom broju.

  Digitalna piraterija je, inače, prema podacima Privredne komore SAD, koštala ovu državu oko 30 milijardi dolara, a prouzrokovala je gubitak i do 560 hiljada radnih mesta.

  Tagovi:
  autorska prava, muzika, filmovi, Internet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga