05:33 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 193
  Pratite nas

  Izraelski arheolozi u Jerusalimu su pronašli veličanstvenu palatu iz razdoblja biblijskoga Kraljevstva Jude. Pažljivo isklesane kamene strukture s brojnim detaljima i ostali predmeti pronađeni su na oko tri kilometra južno od Starog grada Jerusalima.

  Arheolozi smatraju da su neki predmeti uredno zakopani u zemlju, ali da nije jasno zbog čega je to učinjeno.

  Pretpostavlja se da je palata izgrađena između osmog i sedmog veka pre nove ere.

  Među ostacima otkrivenim u današnjoj četvrti Istočni Talpiot, poznatoj i kao Armon Hanatziv, pronađena su tri bogato ukrašena kamena gornja dela stuba i ostaci raskošnih okvira prozora.

  „Gornji delovi stubova, za koje se pretpostavlja da su ih osmislile kraljevske arhitekte iz doba Prvog hrama (10 - 6. veka pre Hrista), najlepši su i najimpresivniji do danas otkriveni“, navodi se u objavi izraelske Uprave za antikvitete i dodaje da iznenađuje to što su dva od tri gornja dela stuba „uredno zakopana, jedan iznad drugog“.

  „U ovom trenutku teško je reći ko je sakrio gornje delove stuba na taj način i zbog čega je to učinio“, rekao je prof. Jakov Bilig, koji je vodio arheološka iskopavanja. Dodao je da je velika zgrada verovatno uništena tokom vavilonskog osvajanja Jerusalima 586. godine pre nove ere.

  Stručnjaci Uprave za antikvitete smatraju da su stanari ove „monumentalne građevine“ imali „prelep“ pogled na Davidov grad, kao i na jevrejski hram na svetom platou koji Jevreji nazivaju Brdo hrama, a muslimani Haram el Šarif (Plemenito svetilište), prenosi portal „Indeks“.

  Arheolozi pretpostavljaju da su u zgradi živeli članovi kraljevske ili neke plemićke porodice.

  Ornamentika gornjih delova stubova je vizuelni simbol iz razdoblja Kraljevstva Jude i Izraela, a kao motiv pojavljuju se i na kovanici od pet šekela koja se i danas koristi u Izraelu.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  palata, Jerusalim
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga