15:09 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  110910
  Pratite nas

  Naučnici su iznenađeni nakon nekoliko incidenata u kojima su se kitovi ubice zaletali u jedrilice duž španske i portugalske obale.

  U poslednja dva meseca moreplovci su više puta uputili pozive za pomoć nakon susreta s kitovima ubicama. Dva su broda tako ostala bez delova kormila, najmanje jedan član posade je povređen, a nekoliko je brodova pretrpelo i znatnu štetu, piše „Gardijan“.

  Poslednji takav incident dogodio se u petak poslepodne na severnoj obali Španije. Kit ubica se u krmu broda zaleteo najmanje 15 puta, ispričao je Pit Grin, „Halycon Yachts“. Brod je morao biti odvučen u luku, gde će se obaviti procena štete.

  Otprilike u isto vreme su se pojavila i upozorenja na orke nešto južnije, u mestu Vigo. Brod koji je plovio pod francuskom zastavom javio se obalskoj straži i prijavio da ih napada kit ubica.

  Kod rta Trafalgar posada jednog broda prijavila je da su okruženi s čak devet kitova ubica, koji su se zabijali u brod sat i po. Pritom su brod okrenuli za čak 180 stepeni, onemogućili rad motora i uništili kormilo.

  Ranije iste večeri je Nik Gilis na svojoj motornoj jedrilici čuo strašan udar, poput onog čekićem. Video je kako se kormilo okretalo neverovatnom snagom i onemogućilo mu upravljanje, a njegovo se 10 metara dugo plovilo okretalo za 180 stepeni. Osetio je kako se brod podiže, a orke su ga gurale 15 minuta.

  Radi se o visoko-inteligentnim sisarima. Istraživači koji proučavaju malobrojnu populaciju u Gibraltarskom tesnacu kažu da su to znatiželjne životinje za koje je normalno da prate brod, čak i da komuniciraju s njime, ali nikad ovako nasilno, prenosi „Jutarnji list“.

  Španske pomorske vlasti upozorile su plovila da se drže podalje od kitova, ali izveštaji mornara oko tesnaca tokom jula i avgusta ukazuju na to da bi tako nešto moglo biti teško. Ponašanje ovih životinja je iznenadilo i naučnike. Oni još ne razumeju šta se to događa, ali kažu da bi takvo ponašanje moglo uticati na veliki stres među tom ugroženom populacijom.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kit ubica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga