23:59 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 721
  Pratite nas

  Građani Srbije koji su bili u Crnoj Gori ozbiljno su shvatili poziv Kriznog štaba i Vlade Srbije da se vrate u svoju zemlju, što potvrđuje i pun voz na liniji Bar-Beograd, koji je jutros stigao u Topčider.

  Za crnogorske konduktere i pratioce voza sezona je, kako kažu, trajala samo jedan dan - danas.

  Od 3. septembra kada je linija obnovljena, jedino je ovaj voz, pred stupanje novih mera bio pun, kao nekada.

  Prema rečima Dragane Stanković iz Srbija voza nova mera Kriznog štaba i Vlade Srbije povećala je interesovanje putika za voz, pa je i kompozicija proširena, a samo u odnosu na juče prevezeno je 170 punika više.

  Voz koji je krenuo u 19.00 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila“, rekla je Stanković i podsetila da kompozicija ima vagon za sedenje, kušet i spavaća kola i ona za prevoz automobila.

  Prvi voz na relaciji Topčider-Bar-Topčider, krenuo je 3. septembra nakon višemesečne pauze ka Crnoj Gori i da je tada u vozu bilo 20-ak putnika. Tri dana kasnije već ih je bilo 105, rekla je ona.

  Srbi se vratili vozom iz Crne Gore
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Srbi se vratili vozom iz Crne Gore

  Srbija voz preduzeo je sve dodatne mere u cilju sprečavanja širenja virusa, čišćenje i pranje je dodatno pojačano, defnisan je raspored za sedenje i u kabinama.

  Kako je dodala, sedi se isključivo pored prozora, smanjen broj osoba u kabinama sa ležajevima što se ne odnosi samo na porodice.

  Putnici razočarani

  Putnici su, kako kažu, razočarani što su pre planiranog dana povratka morali da se vrate iz Crne Gore, gde su bili iz različitih razloga, na moru, u svojim kućama, kod dece, rođaka...

  Srbi se vratili vozom iz Crne Gore
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Srbi se vratili iz Crne Gore u Beograd

  Jedna od njih kaže da je bila pet dana u Baru.

  „Vraćam se zbog mera koje je naredila naša država, da ih ispoštujemo. U Baru je troje zaraženo, nema kontakata, niko ne nosi maske, svi lepo žive“, rekla je jedna od putnica.

  Druga je, ipak, najviše iznenađena što su u ponoć, 18 sati pre nego što bi mera nadzora trebalo da stupi na snagu, dobili papir Ministarstva zdravlja kojim ih obaveštavaju da su, "budući da dolaze iz države sa nepovoljnom epidemiloškom situacijuom, u obavezi da se u roku od 24 sata prijave zbog nadzora nad zaraznom bolešću kovid na portalu e-zdravlje.gov.rs.

  „Čak smo zamenili karte da bi stigli i opet su nas sačekali sa papirom“, navela je žena koja se u Beograd vratila posle šest dana.

  Povratak vozom iz Crne Gore
  © Tanjug / RADE PRELIC
  Povratak vozom iz Crne Gore

  Starija gospođa, vratila se pre roka, ali se nada da će biti živa i naredne godine da može opet da ide u Crnu Goru.

  Devojka koja se vratila iz Crne Gore, takođe je nezadovoljna zbog „upropašćenog odmora“ i tvrdi da na moru niko nije zaražen, da nema gužve i da korona može da bude problem samo u Podgorici, Beranama.

  Stariji gospodin vratio se zbog odlaska kod lekara, nakon operacije u Podgorici gde je bio kod ćerke. javnja Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, letovanje, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga