00:22 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  2133
  Pratite nas

  U samom „srcu“ industrije krzna i trgovine proizvodima od krzna u Grčkoj, u gradu Kostur koji se nalazi na severoistoku zemlje, od početka pandemije virusa korona zatvoreno je više od 400 kompanija za proizvodnju i trgovinu krznenih proizvoda.

  Zatvaranje granica i uvođenje ograničenja za ulazak turistima iz Rusije, SAD, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i arapskih zemalja zbog pandemije stvorili su domino efekat za mnoge grčke kompanije i naneli ozbiljan udarac tržištu krzna.

  Samo u Atini su zatvorene četiri glavne prodavnice, rekao je za Sputnjik Artemis Vahtanidis, vlasnik prodavnice krzna „Artemio Furs“ u centru Atine.

  „Niko ne brine o našoj industriji, iako je to neophodno. Rezultat je zatvaranje kompanija. Proizvodi od krzna kod nas su neraskidivo povezani sa turistima iz zemalja kojima je zabranjen ulazak u Grčku. Grčki kupci čine samo pet odsto“, kaže on, ističući da su ostrva takođe bila pogođena jer „90 odsto prodavnica krzna na ostrvima nije bilo otvoreno ove godine. Većina prodavnica na Krfu, Rodosu i Kritu uopšte nije otvarana“.

  Prihodi — nula

  Predstavnici industrije ističu da je „Odiseja“ grčkog krzna započela 2014. godine uvođenjem ruskog embarga. Proizvodi od krzna možda nisu bili na spisku proizvoda za koje je Rusija uvela zabranu, ali s vremenom su Rusi počeli da daju prednost robi proizvedenoj u Rusiji, a ne u evropskim zemljama.

  Devojka sa krznom
  © CC0 / Pixabay
  Grčka je do pandemije imala praktično monopol u proizvodnji krznenih proizvoda na Zapadu, sa obimom od 10-15 odsto od svetske proizvodnje.

  „Neprijatnosti su počele sa ruskim embargom, kome se mi kategorično protivimo. Međutim, poslednjih godina grčke vlade su sledile druga naređenja“, navodi za Sputnjik Apostolos Cukas, predsednik jednog od najstarijih udruženja za preradu krzna u Grčkoj.

  „Pre pandemije, situacija se polako pogoršavala. Trenutno smo zaista na nuli. Ove godine nema prihoda kao takvog, jer nema mogućnosti prodaje proizvoda od krzna ni na izložbama, ni na aukcijama, ni u prodavnicama“, dodaje Cukas.

  Grčka je do pandemije imala praktično monopol u proizvodnji krznenih proizvoda na Zapadu, sa obimom od 10-15 odsto od svetske proizvodnje. Preostalih 85 odsto je bilo na Istoku, to jest, u Kini.

  „Italija je naš direktni konkurent. U prošlosti je Grčka pretendovala na mnogo veći udeo, ali su ekonomska kriza, konkurencija Kine, kao i brojne greške, uticali da uslovi za grčke proizvođače krznenih proizvoda postanu nepovoljni“, pojašnjava Vahtanidis.

  Proizvođači krzna ističu da vlasti treba da obrate pažnju na probleme u ovoj industriji.

  „Podrška pogođenim kompanijama nam nije pomogla. Naše kompanije nisu samo pogođene, već su i potpuno uništene. Industrija ne treba u potpunosti da propadne“, zaključio je Apostolos Cukas.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, prodaja, bunda, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga