17:52 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 0 0
  Pratite nas

  Manifestacija „Maj mesec matematike“ Centra za promociju nauke, započeta u maju kroz virtuelni program usled pandemijskih okolnosti, nastavlja se u danas izložbom o ženama u matematici i sadržajima koji na maštovit način približavaju matematiku svim generacijama.

  Sa početkom u 19 časova, manifestacija počinje večeras na Letnjoj sceni Beogradske tvrđave performansom „Tačka je ono što nema delova“, koji kroz ples istražuje matematičke ideje.

  Od 21. septembra do 7. oktobra, na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi, posetioci će moći da razgledaju izložbu na otvorenom „Matematičarke širom Evrope“. Sadržaj ove izložbe objavljen je i u katalogu autorke Silvi Pejša. Izložba predstavlja fotografske portrete uz intervjue trinaest matematičarki iz različitih zemalja Evrope. Ovi intervjui osvetljavaju životni i profesionalni put matematičarki i nedvosmisleno poručuju da ne postoji univerzalni recept za postizanje uspeha, ali i da se matematika i svakodnevni život neminovno prepliću. Katalog će biti predstavljen u Matematičkoj gimnaziji, u četvrtak, 24. septembra, u 19 časova.

  Ova izložba će se, paralelno sa beogradskom, odvijati i u Kulturnom centru Novog Sada, od 28. septembra do 3. oktobra.

  Osim glavne izložbe, u Naučnom klubu Beograd organizovana su naučnopopularna predavanja, a svakog dana, od 16 do 20 časova, na Savskom šetalištu sve istraživački nastrojene šetače čeka matematički poligon na kome će biti u prilici da provežbaju i odigraju različite matematičke operacije.

  Na večerašnjem otvaranju govoriće dr Marina Soković, pomoćnica ministra za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dr Marko Krstić, v.d. direktora CPN-a, dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU, dr Tanja Adnađević, rukovodilac Sektora programskih aktivnosti CPN-a, i Danijela Vučićević, koordinatorka manifestacije M3

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga