07:46 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  3125
  Pratite nas

  Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno među najboljim u Evropi i da nema razloga za uvođenje dodatnih mera.

  Ivanuša je za RTS rekao da se, kada je reč o Evropi, broj zaraženih virusom korona povećava u zemljama koje su bile najviše pogođene na početku pandemije, kao što su Francuska i Španija.

  „Uz to imamo i zemlje koje su do sada dobro prolazile, poput Mađarske i Češke, a koje su trenutno među top deset zemalja po broju novoobolelih u Evropi. To je dokaz da virus ne posustaje i da moramo biti oprezni, naročito na jesen, kada ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorijama“, objašnjava Ivanuša.

  Ivanuša kaže da je Srbija po epidemiološkoj situaciji trenutno među najboljim zemljama u Evropi, te da se jako dobro drži nakon pogoršanja u julu i avgustu.

  „To je dokaz da se epidemija može staviti pod kontrolu poštovanjem osnovnih i jednostavnih mera“, naglašava Ivanuša.

  Ističe da je situacija u Srbiji dobra i da ne vidi nikakav razlog za uvođenje vanrednog stanja ili bilo kakvih dodatnih mera.

  Kada je u pitanju vakcina protiv koronavirusa, Ivanuša kaže da ih je puno u razvoju, ali da nijedna još nije završila treću fazu kliničkog ispitivanja.

  „Ne bih isticao nijednu zemlju. Prihvatićemo svaku vakcinu koja prođe sva tražena klinička ispitivanja u skladu sa visokim međunarodnim standardima. Cilj nam je da bude bezbedna i efikasna. Iz koje će biti države ili institucije, videćemo. Ja se nadam da će ih biti više“, ističe Ivanuša.

  Srbija je potpisala obavezujući sporazum o pridruživanju Kovaksu, a Ivanuša kaže da je taj projekat nastao jer se dogadalo da relativno male i siromašne zemlje imaju jako težak pristup lekovima, vakcinama i drugoj medicinskoj opremi.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  virus korona, Svetska zdravstvena organizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga