15:25 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  11281
  Pratite nas

  Venci u čast nevinih žrtava sukoba u Nagorno-Karabahu položeni su danas u 14 sati kod jermenskog hačkara „Sveti Spasitelj“ pored manastira Sv. arhangela Gavrila u Zemunu.

  Vence su položili predsednik Jermenske zajednice u Srbiji Samvel Ajvazjan, predstavnik ratnih vojnih veterana „Bajazet“ iz Jermenije u Srbiji general-major Slavoljub Stojanović, a polaganju je prisustvovalo još dvadesetak prisutnih, među kojima je bio i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić.

  Polaganje venaca za nevine žrtve u Nagorno-Karabahu

  Predsednik Jermenske zajednice u Srbiji Samvel Ajvazjan rekao je za Sputnjik da imaju moralnu odgovornost da polože vence za civile koji gube živote u sukobu u Nagorno-Karabahu.

  „Mi se ne bavimo politikom. Pratimo situaciju, znamo šta se dešava i pozivamo na momentalno obustavljanje vatre, pogotovo zbog toga što će u suprotnom poginuti još civila“, naglasio je Ajvazjan.
  Samvel Ajvazjan, Araksi Mikaelijan i Predrag Tomić polažu venac
  © Sputnik / Dejan Simić
  Samvel Ajvazjan, Araksi Mikaelijan i Predrag Tomić polažu venac

  On je podsetio da konflikt oko Nagorno-Karabaha traje duže od 30 godina, s tim što je 1994. godine potpisan mirovni sporazum. Ipak, strasti oko nerešenih teritorijalnih odnosa se nisu smirile, a eskalirale su 27. septembra ove godine.

  „Ne podržavam ni jedno ni drugo, ali podržavam da taj narod mora da sam reši s kim će živeti. Smatram da narod Nagorno-Karabaha ima pravo da sam odluči u kojim uslovima će da živi. Oni samo traže svoja prava“, istakao je Ajvazjan.

  On je napomenuo da zbog trenutne situacije sa virusom korona nisu javno pozivali na događaj, već samo objavili da će Jermenska zajednica Srbije danas položiti vence.

  Jermenska porodica na polaganju venaca u Zemunu
  © Sputnik / Dejan Simić
  Jermenska porodica na polaganju venaca u Zemunu

  Araksi Mikaelijan, Srpkinja sa jermenskim korenima, došla je iz Novog Sada da oda počast svim nevinim žrtvama trenutnog oružanog konflikta.

  „Nacionalnost ne prepoznaje krivicu. Naše je da uputimo apel da se sve to mirno završi, da ne bude više žrtava i da se na legitiman način dođe do krajnjeg rešenja“, istakla je Araksi Mikaelijan.

  Humanitarne akcije za jermenske ratnike

  Predstavnik ratnh vojnih veterana „Bajazet“ Slavoljub Stojanović rekao je da je došao da u ime veterana iz Srbije pruži podršku jermenskim ratnicima koji se trenutno bore u Nagorno-Karabahu.

  „Počećemo i sa humanitarnim akcijama za ratnike koji su na teritoriji Jermenije i pružićemo sve što možemo da im olakšamo ove najteže trenutke“ , predočio je Stojanović.

  General-major Slavoljub Stojanović polaže venac
  © Sputnik / Dejan Simić
  General-major Slavoljub Stojanović polaže venac

  Istorijska povezanost Srba i Jermena

  Ajvazjan je ukazao i na istorijsku povezanost između Srba i Jermena, koji su se u našoj zemlji pojavili još u 12. veku.

  „U Sokobanji postoji manastir koji se zove Jermenčić. Sagradili su ga Jermeni koji su sa srpskom vojskom ratovali protiv Turaka“, predočio je Ajvazjan.

  Hačkar „Sveti Spasitelj“ u Zemunu postoji još od 1994. godine i simbol je srpsko-jermenskog prijateljstva i zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane tadašnje Jugoslavije, koji su poginuli 12. decembra 1988. dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom pogođenu Jermeniju.

  Jermenski hačkar u Zemunu
  © Sputnik / Dejan Simić
  Jermenski hačkar u Zemunu

  Jermeni se, tradicionalno, okupljaju kod hačkara dva do tri puta godišnje, kako bi obeležili taj datum i 24. april, Dan sećanja na genocid nad Jermenima.

  Jermenija u Srbiji još uvek nema ambasadu, kao ni Srbija u Jermeniji, s tim što naša zemlja tamo ima predstavništvo.

  Venci položeni na hačkar u Zemunu
  © Sputnik / Dejan Simić
  Venci položeni na hačkar u Zemunu

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  polaganje venaca, Nagorno Karabah, Zemun
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga