22:02 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1719
  Pratite nas

  Deo nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta zatražio je hitno zakazivanje sednice Saveta Filološkog fakulteta i izbor novog v.d. dekana koji bi u skladu sa zakonom upravljao fakultetom do usvajanja novog Statuta i izbora novog dekana.

  Oni traže i hitno zakazivanje sednice Nastavno-naučnog veća i glasanje o novom Statutu, kao i da u skladu sa zakonom i univerzitetskim propisima profesorke Ljiljana Marković i Anđelka Mitrović, sada v.d. dekana, odu u penziju, prenosi Tanjug.

  U zajedničkom saopštenju koje je pročitala prof. Ivana Trbojević na konferenciji za medije, deo nastavnika tvrdi da za vreme dekanskog mandata profesorke Marković Statut Filološkog fakulteta nije bio usklađen sa Statutom UB, da nisu održani izbori za ključna tela poput Saveta,da nije postojala Etička komisija...

  Napominju da je v.d. dekana prof. Anđelki Mitrović radni odnos prestao 1. oktobra ove godine, jer je stekla uslov za penziju i navode da su joj zamenica predsednika Saveta Tatjana Samardžija Grek i sekretar fakulteta Siniša Obrenić nezakonito produžili radni odnos za 52 dana, a po osnovu vanrednog stanja.

  „Tu odluku zasnivaju na upitnom tumačenju ranijeg dopisa Ministarstva prosvete rektorima univerziteta u Srbiji koji se odnosi na moratorijum na rokove za izbore u zvanja i trajanje Ugovora o radu na određeno vreme za vreme vanrednog stanja, a ne odnosi se na redovne profesore kao što su Mitrović i Marković“, kaže Trbojević.

  Na poslednjoj sednici Saveta UB rektorka Ivanka Popović ukazala je da v.d. dekanki Filološkog fakulteta ističe mandat 1. oktobra i apelovala na fakultet da što pre izaberu novog vršioca dužnosti dekana.

  Prof. Jasmina Moskovljević Popović kaže da sednicu Saveta na kojoj bi bio izabran novi v.d. dekan treba da sazove zamenica predsednika Saveta Tatjana Samardžija Grek (pošto nemaju predsednika), ali da u pravnoj službi fakulteta kažu da ne mogu da je pronađu, da se ona nikom ne javlja.

  Prodekan za nastavu Dalibor Sokolović upozorava na posledice ove situacije i ističe kao najveći problem to što fakultet već početkom naredne godine za pojedine studijske programe treba da uđe u novi ciklus akreditacije, a da taj posao nije ni počeo da se radi.

  Ministarstva prosvete, na molbu Filološkog fakulteta da im se produži rok za donešenje novog statuta, odgovorilo je pre par dana saopštenjem u kome se kaže da je inspekcija Ministarstva izašla u susret zahtevima fakulteta i produžila rok - tako da je Savetu fakulteta omogućeno da u najkraćem mogućem vremenskom periodu donese statut.

  Kako je navedeno to je u interesu fakulteta, studenata i svih zaposlenih,

  Izveštač Tanjuga pokušao je da razgovara i sa prof. Anđelkom Mitrović, ali ona nije želela pred kameru, već je kratko poručila da „uprava rešava stvari na legalan način, a ne preko medija“.

  Tagovi:
  Filološki fakultet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga