11:34 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1162
  Pratite nas

  Britanska vojska produžila je zabranu objavljivanja fotografija nepoznatog letećeg objekta snimljenog u škotskom selu 1990. godine za još 50 godina, odnosno pola veka. Zabrana je trebalo, po zakonu, da istekne 1. januara 2021, ali je produžena bez objašnjenja.

  Fotografije, snimljene kod sela Kalvin u Škotskoj, deo su tajnog dosijea kome je zaštićenost trebalo da istekne po zakonskom pravilu „30 godina zaštite“, ali je Ministarstvo odbrane produžilo bez ikakvog obrazloženja, pišu britanski mediji.

  Kako navode, fotografije u boji snimili su šetači u škotskim brdima i na njima se vide metalizirane letelice u obliku dijamanta. Očevici koji su snimili fotografije navode da su letelice snimljene pre nego što su vertikalno uzletele i nestale, a za njima su proleteli i vojni avioni.

  Prema rečima Nika Poupa, instraživača NLO, incident kod Kalvina nikada nije objašnjen.

  „Taj događaj je jedan od najintrigantnijih iz tog perioda kada su u pitanju NLO. Ako Ministarstvo odbrane uspe u svom naumu, dosije u vezi sa tim događajem postaće dostupan tek 2072. godine, 82 godine pošto se desio. Šta žele da sakriju“, kaže Poup.

  Protiv ove odluke podneta je žalba, a Nacionalni arhiv i Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbili su da komentarišu.

  Pročitajtejoš:

   

   

  Tagovi:
  Velika Britanija, NLO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga