16:51 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1532
  Pratite nas

  Drugi put ove godine stižu upozorenja o mogućem sudaru u niskoj Zemljinoj orbiti — ovog puta ruskog vojnog satelita i kineske rakete, što bi moglo da izazove oblak šrapnela i ugrozi druge satelite, komunikaciju i buduće misije sa ljudskom posadom.

  Na opasno približavanje ruskog vojnog satelita iz prošlog milenijuma i kineske rakete, koji više nisu u upotrebi, ukazao je „Leolabs“, koji prati kretanje svemirskog otpada, navodeći da će se to odigrati u petak u jutarnjim satima.

  Procenjuje se da će se u tom momentu oni naći na samo 12 metara udaljenosti, kao i da šansa da se sudare iznad Antarktika iznosi nešto više od 10 odsto.

  ​Reč je o kineskoj raketi koja je lansirana 10. maja 1999. godine i ruskom vojnom satelitu iz 1998. godine, koji je služio za komunikaciju i navigaciju. Njima se više ne može upravljati s obzirom da su sada praktično svemirski otpad.

  To bi mogao da bude jedan od potencijalno najgorih sudara u poslednje vreme, ukazali su stručnjaci, napominjući da i ako do toga dođe, ljudi na Zemlji neće biti ugroženi.

  Slično upozorenje bilo je objavljeno i u januaru. Tada su se dva satelita, koja takođe više nisu u funkciji ali i dalje kruže oko Zemlje, za dlaku mimoišla iznad američke savezne države Pensilvanije.

  Naime, putanje dva satelita su se ukrstile, ali je sve prošlo bez incidenta.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sudar, raketa, satelit, svemir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga