22:33 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1348
  Pratite nas

  Istočna Srbija, a posebno Braničevski okrug, poznata je po pričama o vampirima, a legenda o čoveku zbog kojeg je srpska reč „vampir“ postala univerzalna na svim jezicima i dalje živi.

  Reč je o Petru Blagojeviću, koji je živeo krajem 17. i početkom 18. veka, u vreme kada je delom Srbije vladala Austrougarska. Zahvaljujući pedantnosti bečke administracije, postoje svedočanstva o događajima koji su tada preplašili Evropu.

  Naime, posle smrti seljaka iz Kisiljeva Petra Blagojevića ljudi su masovno počeli da umiru. U osam dana posle njegove smrti umrlo je njih devetoro. Takođe, svi su govorili da ih je pre nego što su umrli posetio Petar.

  Seljaci su stoga od austrijskog kapetana Frombalda zatražili da otvore Petrov kovčeg. U Frombaldovom izveštaju, koji se danas čuva u arhivi u Beču, stoji da je ono što su videli tada uplašilo sve prisutne

  Telo Petra Blagojevića uopšte nije pokazivalo znake propadanja, a oko usta su mu bili tragovi sveže krvi. Telo je bilo probodeno kocem, a potom spaljeno.

  Nedugo posle toga bečke novine „Vineriše dijarijum“, danas poznate kao „Viner cajtung“, objavile su članak pod naslovom „Vampir von Kisiljevo“ i od tada se reč vampir koristi u svetu.

  Koliko je interesantna misterija o Petru Blagojeviću, svedoči i izdašna stranica na „Vikipediji“.  

  Na seoskom groblju i sada je uočljivo mesto gde je Petar Blagojević sahranjen.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  legenda, Srbija, vampir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga