15:32 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1351
  Pratite nas

  Juče smo bili u vrhu crveno-ljubičaste zone. Od danas smo u ljubičastoj, a to je 101 do 250 zaraženih na 100.000 stanovnika. Kako stvari stoji, velikom brzinom idemo uzbrdo, kaže profesor Petar Kočović.

  Profesor Petar Kočović pomoću jedinstvenog matematičkog modela u svetu za praćenje pandemije korona virusa predviđa kada će se završavati talasi epidemije u našoj zemlji.

  To znači da ćemo se, prema prognozama profesora Kočovića, danas naći u najgoroj zoni kada je u pitanju broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou.

  Kako je ranije objasnio profesor, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) zemlje deli po zonama koje su označene bojama: zelena zona (od 0 do 15 zaraženih na 100.000), žuta zona (15-30 zaraženih na 100.000), crvena zona (30-50 zaraženih na 100.000), kao i ljubičasta zona (50+ zaraženih na 100.000 stanovnika).

  Profesor Kočović navodi da su ostale države, a naročito Nemačka, pokazale da samo posebnim merama epidemija korona virusa može da se reguliše.

  Inače, njegov tim sastavljen je od matematičara i programera koji prate na dnevnom nivou stanje u 216 država.

  Reč je o jedinstvenom matematičkom modelu u svetu za praćenje pandemije korona virusa. Kako profesor Kočović objašnjava, on ima 5 modela za praćenje epidemije, ali je Gausova kriva najpoznatija.

  „Za Gausovu krivu su potrebni samo podaci o zaraženim pacijentima na dnevnom nivou. Koristim podatke koje objavljuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje 'Batut'. Ova tehnologija prilično pouzdano računa – upotrebiću pojam predviđa, kraj ciklusa, kao i vrhove… I ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje“, ispričao je ranije Kočović.

  Juče je u našoj zemlji oboren rekord po broju zaraženih korona virusom. Ukupno je potvrđeno 1.328 novih slučajeva, testirano je 9.690, a preminulo je 5 osoba.

  Na respiratoru je 39 pacijenata, hospitalizovano 210.

  Izraženo u procentima, u odnosu na broj testiranih zaraženo je 13,70 odsto, prenose Novosti.

  Tagovi:
  virus korona, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga