18:20 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  12781
  Pratite nas

  Krajem 19. veka, telo jedne mlade žene pronađeno je kako pluta Senom. Koliko god tragičan ovaj slučaj bio, u onovremenom Parizu nije bio neobičan - mnogi su izlaz iz bede, bolesti ili neke lične nesreće tražili u skoku sa nekog od mostova i ova nesrećna žena bi ubrzo zauvek bila zaboravljena da njeno lice i danas hiljade ljudi ne gleda svakodnevno.

  Priča kaže da je patolog, kada je negde tokom 1880-ih godina video telo žene utopljene u Seni, bio toliko očaran njenom lepotom da je naručio da se napravi posmrtna maska.

  A onda je ona postala jedna od najpopularnijih umetničkih dela na svetu.

  Svi žele „nepoznatu ženu iz Sene“

  Patolog iz pariske mrtvačnice je prvi model lica nepoznate utopljenice pokazao svojim prijateljima. U isto vreme, modelar koji je napravio masku postavio ju je ispred svoje radionice i, na opšte čuđenje, ubrzo su Parižani počeli da naručuju replike.

  Napravljeno je nekoliko kopija maske, a do 1900. reprodukcije „Nepoznate žene iz Sene“ postale su modni detalj u domovima širom Evrope. Njeno lice postalo je inspiracija za umetnike, pisce i pesnike poput Nabokova, Rilkea, Kamija i Anais Nin, a dame su sve više oponašale njen izgled i izraz lica.

  Ipak, koliko god popularna bila, „nepoznata dama iz Sene“ verovatno bi vremenom pala u zaborav da nije bilo jednog drugog slučaja koji je zauvek osigurao njeno mesto u istoriji.

  „Dama iz Sene“ postaje Eni

  Izvesni lutkar Asmund Lerdal je 1955. godine spasao život svog sina tako što mu je, nakon davljenja, udahnuo vazduh u pluća upumpavajući ga „usta na usta“. Nekoliko godina kasnije lutkar je dobio narudžbinu na napravi pomagalo za vežbanje tehnike kardiopulmonalne reanimacije koja je tek bila u povoju.

  Lerdal je izradio lutku a, želeći da izgleda manje strašno, zaključio je da je najbolje da ima žensko lice. Tada se setio maske sa zida u kući svojih roditelja. Radilo se o „nepoznatoj ženi iz Sene“.

  Upravo ovo lice se i danas koristi za modelovanje lica „spasite Eni“ - lutke na kojoj se vežba prva pomoć širom sveta. U šali se govori da je reč o „najljubljenijem licu“ koje je ikada postojalo, piše „Istorijski zabavnik“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga