01:24 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1352
  Pratite nas

  Malinoa je prelep, pametan pas koji je nepoverljiv prema nepoznatim osobama, ali gotovo nikad nije agresivan. Inteligentan i veoma aktivan, potvrdio se kao pas odličan u radu s policijom i nenadmašan u traganju za narkoticima. On je zvanični službeni pas policije svih zemalja EU, koriste ga i marinci, a kod nas žandarmerija i vojska.

  Malinoa je pas srednje veličine koji na prvi pogled neodoljivo podseća na nemačkog ovčara zbog čega se često dešava da ih ljudi mešaju. Međutim, postoje značajne razlike u telesnoj strukturi i donekle u temperamentu između ove dve rase; najvažnija je da je malinoa manji.

  Malinoa ili nemački ovčar?

  Ova razlika je izuzetno bitna jer malinoa, dakle, može nešto što “Nemac” nikada nije – da komotno živi u stanu.

  To je, sližiće se mnogi, velika prednost ako znamo da život u savremenom svetu podrazumeva život u gradovima i podrazumeva da većina populacije u razvijenim društvima živi u stambenim jedinicama. Visok je, u proseku, 58 centimetara (ženke) do 62 centimetra (mužjaci). a težak od 20-25 kilograma (ženke) do 25-30 kilograma (mužjaci).

  Osim te prednosti, mnogo stručnjaka kaže da je malinoa mnogo oprezniji i da brže reaguje jer ima bolje reflekse nego njegov daleko poznatiji i popularniji nemački rođak. Reč je o veoma izdržljivom psu blage naravi s kojim čovek može vrlo dobro da komunicira i odlično sarađuje.

  Pas rase malinoa
  Ženka malinoa

  Inteligentan i veoma aktivan, malinoa se svetu potvrdio kao pas odličan u radu s policijom; nenadmašan je u traganju za narkoticima. On je zvanični službeni pas policije svih zemalja EU, koriste ga i marinci, a kod nas žandarmerija i u nešto manjem obimu vojska.

  Takođe, to je pas u koga spasilačke službe imaju najviše poverenja kad je najteže, kad životi vise o koncu. Izuzetno je pouzdan kao gonič stoke, zaštitnik, i vrlo je privržen vlasniku i porodici. Svakako, jedna od najboljih stvari koje je Belgija podarila svetu, piše portal Lepa i srećna.

  Najčešće su veoma aktivni psi koji vole da budu uključeni u sve porodične aktivnosti. Iz tog razloga nikako se ne preporučuju vlasnicima koji rade prekovremeno ili su često na putovanjima ostavljajući ljubimca kod kuće.

  Kako ga vaspitati

  Ovi belgijski psi su brzi učenici i, istina, željni da rade ono što njihovi vlasnici od njih traže, ali vlasnik nikad ne sme zaboraviti da pogrešno vaspitan ili loše socijalizovan malinoa može biti agresivan iz straha, nesigurnosti ili stidljivosti. Zbog njihovog nivoa energije i osetljivosti, malinoa se preporučuje osobama koje su prethodno imale psa i koje imaju iskustva s obukom.

  Ipak, pravilno odgojen malinoa je veoma dobar s decom, posebno ako je rastao pored njih. Uočena je tendencija da se u takvim situacijama ovaj pas prema deci ponaša zaštitnički – baš kao prema stadu.

  Malinoa je izvrstan sportski radni pas koji pleni svojom brzinom, eksplozivnošću, željom za radom, hrabrošću i oštrinom kad je to potrebno. U kući i dvorištu stalno je u pokretu i budno motri i čuva svoju teritoriju.

  Zbog svoje pokretljivosti, brzine i izdržljivosti gotovo da nema problema s muskulaturom i displazijom kukova, kao neke druge sportske radne pasmine.

  Pogledajte i ovu brilijantnu "tačku" jednog dobro obučenog malinoa:

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga