16:10 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  322145
  Pratite nas

  Stručnjaci kažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa.

  Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospeju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, takođe može biti izložena infekciji.

  Otkad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred prodavnicu i shvatite da masku niste poneli sa sobom. Isto se tako verovatno pitate: Kada ću smeti da prestanem da nosim masku?

  Mnogi stručnjaci će reći: Ne u dogledno vreme, prenosi B92.

  Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gde drugi ljudi mogu da ga udahnu. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete sprečiti širenje zaraze.

  S obzirom na to, lako je zaključiti da ćemo prestati da nosimo maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo preneti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo biti u mogućnosti da putujemo po svetu bez maski. To će se desiti kada

  1.  bude postojao dokaz da je vakcina dostupna i koristi se u tolikoj meri da se drastično smanjio broj zaraženih ili
  2. ostvarimo "imunitet krda" na koronavirus ili
  3. svi postanemo imuni na virus.

  Problem je u tome što ne znamo kada će nešto od ovoga da se dogodi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih pet godina.

  Taj model pokazuje da će broj osoba obolelih od kovida 19 i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije vakcina. Podatak ukazuje da ćemo morati da nastavimo da nosimo maske kako bismo sprečili veliki broj novoobolelih.

  Važno je zato maske održavati čistima i dezinfikovanim sve vreme, inače nema smisla nositi ih... Evo kako najbolje da to uradite, bilo da se radi o onoj platnenoj ili hirurškoj.

  Tagovi:
  zaštitne maske, koronavirus
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga