17:07 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  4753
  Pratite nas

  Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica, odlučila Vlada Srbije.

  Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

  Izmene zakona predviđaju uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

  Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

  Na sednici je doneta odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

  Nacionalno sportsko priznanje dodeljeno je Jeleni Karakašević za osvojenu srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u rukometu, koje je održano u Beogradu 2013. godine. 

  Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu 

  Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Srbije za 2020. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1.291,4 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.774,4 milijardi dinara, odnosno deficit od 483 milijarde dinara.

  Navedenim predlogom zakona odobrena su dodatna sredstva za prevenciju i ublažavanje posledica nastalih usled bolesti kovid-19. Sredstva su opredeljena za dodatno opremanje kovid bolnica, izgradnju bolnica u Beogradu i Kruševcu, kao i za nabavku lekova i sanitetskog materijala.

  Povećani su transferi Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje za nabavku neophodne opreme i lekova u cilju sprečavanja širenja bolesti i obezbeđenja kvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane.

  Rebalansom budžeta, takođe su opredeljena sredstva za kapitalne projekte, produženo sprovođenje programa mera ekonomske pomoći, dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije, održavanje državnih puteva, izgradnju autoputeva u Republici Srbiji, kao i direktne podsticaje u poljoprivredi.

  Projekcija privrednog rasta

  Projekcija privrednog rasta za 2020. godinu revidirana je naviše sa -1,8 odsto na -1,0 odsto, što će predstavljati jedan od najboljih rezultata u Evropi, a polazeći od kretanja u međunarodnom okruženju, preduzetih zdravstvenih mera i uzimajući u obzir efekte donetih mera za podršku privredi i stanovništvu.

  U slučaju odsustva ovih mera podrške privredi i stanovništvu pad BDP u 2020. godini bio bi veći, i iznosio oko 5 odsto, prenosi RTS.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Komunalna milicija, virus korona, kazne, zaštitne maske, Vlada Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga