20:49 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 152
  Pratite nas

  Na bilo kojoj izbornoj mapi za 2020. godinu šema boja je jasna: crvena je za republikance, plava za demokrate. Ali odakle taj univerzalni sporazum o kodiranju boja?

  To je relativno novo. Iako su crvena i plava boja često korišćene za suprotstavljene strane u američkoj političkoj istoriji, tek od izbora 2000. godine crvena, odnosno plava su dodeljivane konkretnim političkim strankama.

  Te godine su „Njujork tajms“ i „Ju-Es-Ej tudej“ prvi put objavili izborne mape u boji, a boje su dodeljivali prilično proizvoljno, prenosi Lajvsajens.

  „(Red) počinje s r, republikanac počinje sa ’r‘“, rekao je viši grafički urednik Arči Ce za „Verdž“. „To je bila normalna asocijacija“.
  Devojčica sa kačketom crvene boje na predizbornom skupu republikanca Donalda Trampa u Pensilvaniji
  © REUTERS / LEAH MILLIS
  Devojčica sa kačketom crvene boje na predizbornom skupu republikanca Donalda Trampa u Pensilvaniji

  Političke stranke su prihvatile dodeljene boje. Demokrate su ovih dana pozivale građane da „glasaju plavo!“, a pristalice Donalda Trampa prave crvene šešire sa sloganom „Učini Ameriku ponovo velikom“. Ali moglo je lako da se krene drugim putem. Prema „Histori čenelu“, prve izborne mape u koloru na televiziji emitovane su 1976. godine, ali nije postojala doslednost među emiterima u pogledu toga koje su boje korišćene za koju stranku. Crvena je često zastupala demokrate, a plava republikance.

  Da se ​​vratimo u prošlost, crvena i plava su bile uobičajene opcije za razlikovanje političkih partija ili dve strane. Na primer, krajem hiljadu osamstotih i početkom hiljadu devetstotih, šefovi političkih partija u Južnom Teksasu glasačke listiće bojili su u crveno i plavo kako bi „pomogli“ nepismenim ili neengleskim govornicima na biralištima (ova pomoć često uključivala je direktnu izbornu manipulaciju). Republikanci su u ovom sistemu često bili crveni, iako su se boje razlikovale od okruga do okruga.

  Dugi, mukotrpni izbori između Džordža V. Buša i Ala Gora 2000. zacementirali su crvene i plave oznake za republikance i demokrate. Glavne novinske mreže su se „udružile“ kako bi održale boje doslednim, što je učinilo izveštavanje manje zbunjujućim.

  Korišćenje plave za levicu i crvene za desnicu čini Sjedinjene Države neobičnim među ostalim zemljama, koje crvenu boju često povezuju sa političkim strankama na levici, a plavu sa konzervativnim strankama. Na primer, Konzervativna stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi plavu boju, dok Laburističku stranku simbolizuje crvena zastava.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  boje, stranke, izbori u Americi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga