01:13 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  3421
  Pratite nas

  U svetu postoje svega četiri boje pasoša, crvena je najčešća. Svaka od boja ima određeno značenje.

  Crvena

  Nijanse crvene boje su najčešće za pasoš, a uglavnom ih biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još. Crvenu boju su izabrale zemlje poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije.

  S druge strane, crvene boje su i pasoši skoro svih članica EU, osim Hrvatske.

  Zanimljivo je da su zemlje zainteresovane za pridruživanje Evropskoj uniji, poput Turske, Severne Makedonije i Albanije, promenile boju svojih pasoša u crvenu.

  Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamnocrvene boje.

  Plava

  Plava boja predstavlja "Novi svet" kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još imaju crvene pasoše.

  Građani SAD plave pasoše koriste od 1976. godine.

  Zelena

  Zelene pasoše poseduje stanovništvo gotovo svih zemalja u kojima je islam dominantna religija, jer se smatra da je zelena bila omiljena boja proroka Muhameda. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal, piše Brajt sajd (Bright side).

  Crna

  Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambija, Burundi, Angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland, jer je u ovoj državi crna nacionalna boja, prenosi portal "B92".

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pasoš
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga