15:55 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  416131
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će srpske zdravstvene vlasti odobriti kupovinu vakcine protiv korona virusa tek kada one prođu provere i budu registrovane u zemlji proizvođaču.

  Rekao je da je do sada Srbija potpisala različite ugovore sa „Kovaksom“, kao i sa kineskim i ruskim proizvođačima.

  „Mi nismo želeli da učestvujemo u testiranju i zato čekamo da te vakcine budu registrovane u njihovim zemljama i tek tada će naše zdravstvene vlasti dati dozvolu da možemo da ih kupimo, jer nećemo mačku u džaku, već sigurnu vakcinu za naše građane", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

  Vučić je rekao da je Srbija sa kineskim „Sinefarmom“ 28. juna potpisala ugovor o poverljivosti podataka (NDA ugovor) i da još nema novina po tom pitanju, kao i da je potpisan NDA ugovor i sa Rusima 18. septembra i da se uskoro očekuje predlog ugovora.

  On je kazao da je ugovor sa predstavnicima globalnog programa „Kovaks“ i EU potpisan 18. septembra.

  Kaže da je dinamika isporuke 10.000 doza u decembru, 340.000 doza u prvom kvartalu, 500.000 u drugom, 500.000 u trećem i 450.000 u četvrtom kvartalu.

  „Pokušaćemo da prvi kvartal stigne u januaru kako bismo mogli da obezbedimo kompletan zdravstveni sistem, vojsku“, rekao je Vučić.

  On kaže da je EU sa „Astra Zeneke“ prešla na Fajzer-Biontek vakcinu, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  virus korona, vakcina, Srbija, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga