04:11 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  26186
  Pratite nas

  Korisnici starijih android telefona često imaju glavobolje jer su im uređaji previše zastareli za neke servise.

  Od septembra 2021. godine, veliki broj internet-stranica neće moći da se otvori na telefonima koji rade na operativnom sistemu Android 7.1 nugat ili starijem. Razlog za to je digitalna verifikacija.

  Regulator za izdavanje digitalnih sertifikata, „Lat's Encrypt“, dugo je izdavao digitalni dokument kojim se potvrđuje verodostojnost neke stranice. Međutim, kompanija koja pravi dodatne sertifikate za potvrdu, „IdenTrust i Let's Enrypt“ neće obnoviti ugovor koji ističe u septembru 2021.

  Otprilike trećina internet-stranica koristi sertifikate kompanije „Let's Enrypt“, dakle svi uređaji koji koriste „IdenTrust“ sertifikat neće moći da ih otvore, prenosi B92.

  Prema podacima iz ove godine, oko trećina Android uređaja i dalje koristi Android 7.1 nugat operativni sistem, što znači da se trenutno radi o desetinama miliona telefona i tableta.

  Oni koji ne žele da promene telefon, mogu da instaliraju „Fajerfoks“ internet-pregledač, pomoću kojeg će još neko vreme moći da otvaraju sajtove sa „isteklim“ sertifikatom.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  operativni sistem, android, pametni telefoni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga