00:47 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 127
  Pratite nas

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek rekao je da je epidemijska situacija dosta teška, te da će i u narednim danima nastaviti da se obaraju crni rekordi. Grad Raška je, kaže, novo žarište.

  Đerlek je rekao da je za nama teška noć, ali da su zdravstveni radnici uspeli da zbrinu sve pacijente koji su se javili tokom noći.

  „Epidemija iz dana u dan obara crne rekorde, možemo to očekivati i u narednim danima“, naveo je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dodajući da situaciju ilustruje i primer Instituta za reumatologiju koji je ostao bez ijednog praznog kreveta nekoliko sati po ulasku u kovid sistem.

  Bolnice se, kaže, ubrzano popunjavaju a od danas su u kovid sistemu i banja Selters u Mladenovcu i banja Koviljača.

  Naglašava da državi treba pomoć svih građana kako bismo izdržali do 1. decembra, kada se otvara bolnica u Batajnici, kapaciteta oko 1.000 pacijenata, što će rasteretiti sistem. 

  Raška novo žarište 

  Rekao je da je na infektivnom odeljenju novopazarske bolnice trenutno 27 pacijenata, od kojih je sedmoro iz Novog Pazara, troje iz Tutina i 17 iz Raške.

  Prema njegovim rečima, Raška je novo žarište. Ipak, kaže, situacija je stabilnija nego u ostatku Srbije.  

  Đerlek je za RTS rekao da postoji dosta dezinformacija koje su izuzetno loše po ceo sistem te dodao da samo oni koji su bili u bolnici razumeju šta je korona.

  Apelovao je na građane da poštuju osnovne mere zaštite kako bi se situacija što pre prevazišla.

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je da je izmena zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti omogućila pojačanu kontrolu sprovođenja epidemioloških mera.

  Dosadašnja kontrola pokazala je da „solidna grupa ljudi poštuje epidemijske mere“.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga