12:52 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 436
  Pratite nas

  Odgovor na to koji je grad bio najuticajniji kroz istoriju možda nije toliko jednostavan. Ukoliko se to pitanje postavi, verovatno bi posle malo razmišljanja većina dala odgovore koji bi se manje-više slagali. Kako bi se procenio uticaj određenog grada na istoriju, treba imati u vidu čitav niz faktora.

  Međutim, uz veliki broj metropola kao što su Njujork, London, Rim i Pariz i iščezlih i možda samo mitskih gradova poput Sodome, Gomore ili pak Olimpije, odgovor možda nije toliko jednostavan, piše portal Kafenisanje.

  1. Atina

  Kao kolevka zapadne civilizacije, Atina je verovatno najuticajniji grad ikada. Filozofija, arhitektura, politika, nauka, demokratija i uopšte slobodna misao rodila se u ovom gradu. Atina je takođe grad koji je prvi domaćin modernih Olimpijskih igara 1896. godine. Što se tiče imena koja su obeležila njenu istoriju, tu su Sokrat, Platon, Solon, Perikle i mnogi drugi.

  Antički akropolis u zlatno doba, Leo von Klenze
  © CC0
  Antički akropolis u zlatno doba

  2. Jerusalim

  Jerusalim je jedno od najvažnijih svetih mesta ne samo Jevreje već i hrišćane i muslimane. Još od biblijskih vremena, Jerusalim je privlačio hodočasnike i posvećene u razne misteriozne religijske prakse. U starom gradu nalaze se Brdo hrama i Zapadni zid (Zid plača), dva mesta toliko sveta da su vekovima raspirivali sukobe između Jevreja i muslimana.

  Panorama današnjeg Jerusalima
  © CC0
  Panorama današnjeg Jerusalima

  3. Meka

  Godine 570. u Meki, današnjoj Saudijskoj Arabiji, rodio se prorok Muhamed, osnivač islama, jedne od najvećih monoteističkih religija sveta. Islam je izvršio ogroman uticaj na čitav svet i istoriju uopšte. Danas više od 15 miliona muslimana godišnje poseti Meku, od kojih najveći deo dolazi tokom hadžiluka.

  © AP Photo / Dar Yasin
  Hodočašće u Meki

  4. Rim

  Rim je sinonim za najpoznatije carstvo u istoriji čovečanstva. Grad postoji hiljadama godina i svojevremeno je vladao skoro čitavim poznatim ili bar civilizovanim svetom. Pored toga, Rim je sedište katoličke crkve i Svete stolice. Milioni turista svake godine posećuju Rim zbog muzeja, istorijskih i religijskih građevina, izvrsne hrane i dobrog provoda.

  Rim, Italija
  © Sputnik / Alexander Vilf
  Rim, Italija

  5. Vavilon

  Na oko 100 kilometara od Bagdada, nalaze se ostaci drevnog grada Vavilona. Skoro dve hiljade godina, Vavilon je bio neprikosnoven centar mesopotamske civilizacije. Hamurabi, jedan od drevnih vladara, u Vavilonu je napisao prvi zakonik u istoriji, a jezik kojim su govorili stari Vavilonjani raširio se po čitavom Bliskom istoku.

  „Ulazak Aleksandra u Vavilon“, slika Čarlsa le Bruna iz 1665. godine, prikazuje ulazak Aleksandra Velikog u grad Vavilon
  © CC0
  „Ulazak Aleksandra u Vavilon“, slika Čarlsa le Bruna iz 1665. godine, prikazuje ulazak Aleksandra Velikog u grad Vavilon

  6. Peking

  Prestonica Kine ima neverovatno dugačku istoriju koja traje već tri hiljade godina. Čuvena je kako po tradicionalnoj kineskoj, tako i po modernoj arhitekturi, a grad krasi i neverovatan istorijski kompleks Zabranjeni grad koji je predstavljao palatu dinastija Ming i Ćing.

  Zabranjeni grad u Pekingu
  © CC0
  Zabranjeni grad u Pekingu

  7. Konstantinopolj

  Nekadašnja prestonica Vizantijskog carstva opstaje već više od hiljadu i po godina, a osnovali su je stari Grci. Prvobitno se zvala Bizantion, a danas nosi ime Istanbul. Grad se proslavio arhitektonskim remek-delima kao što je Aja Sofija, ekadašnje sedište Vaseljenske patrijaršije i sveta palata vizantijskih careva.

  Ulazak krstaša u Konstantinopolj.
  © CC0
  Ulazak krstaša u Konstantinopolj.
  8. Ur

  Sumerski grad Ur dobio je, prema biblijskoj legendi, ime po svom osnivaču. Grad je biblijski povezan i s Abrahamom. Postojao je od 5000. godine pre naše ere sve do 450. pre naše ere.

  Legendarni bazen Svete ribe, gde je po legendi Abrahama Nimrod bacio u vatru.
  Legendarni bazen Svete ribe, gde je po legendi Abrahama Nimrod bacio u vatru.
  9. Pariz

  Francuska prestonica bila je centar evropske kulture još od srednjeg veka. Grad je uticao na modernu Evropu kao nijedan drugi, a do dana današnjeg jedan je od najposećenijih gradova sveta. Tokom epohe prosvećenosti i Francuske revolucije, Pariz je postao globalni centar političkih i društvenih ideja koje su promenile i menjaju svet do danas.

  Pariz na Seni
  © Sputnik / Marijana Kolaković
  Pariz na Seni
  10. Eridu

  Drevni sumerski grad u današnjem Iraku verovatno je najstarija naseobina u Mesopotamiji i možda čak najstariji grad, u pravom smislu te reči, na čitavom svetu. Osnovali su ga ribari, seljaci i nomadi, pretvorivši ga u prvu stalnu naseobinu u istoriji.

  Rekonstrukcija luke u Eriduu
  © CC0
  Rekonstrukcija luke u Eriduu

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  gradovi, zanimljivosti, svet, drevni grad
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga