04:45 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 473
  Pratite nas

  Građani koji su od ranog jutra došli da odaju počast patrijarhu Irineju u crkvi i Hramu Svetog Save u Beogradu pričaju za Sputnjik da će ga pamtiti po dobroti, staloženosti i završetku gradnje tog hrama.

  Obazrivo i s maskama na licima, građani ulaze u crkvu i Hram, krste se i mole za patrijarha. Oni s kojima smo razgovarali duboko žale zbog odlaska poglavara Srpske pravoslavne crkve.

  Crkva pored Hrama Svetog Save
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Građani odaju počast patrijarhu Irineju kod Hrama Svetog Save

  Miloš Bradaš:

  „Bog da dušu prosti našem patrijarhu, gospodinu Irineju. On je bio veliki čovek, velika ličnost. Pamtićemo ga po mnogim delima koja je učinio za srpski rod i za srpsku Crkvu. Stojimo na platou Hrama Svetoga Save, a upravo on je zaslužan za završetak gradnje ovog hrama. Bio je jako dugo na tom mestu. Prvo je bio episkop niški, tako ga pamtimo, po dobrim delima. Uvek je svakome pomogao, rečju i delom. Nasledio je blaženopočivšeg patrijarha Pavla, vodio je srpsku Crkvu najbolje što je mogao i znao“.

  Miloš Bradaš
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Miloš Bradaš

  Simo Lončar:

  „Pamtiću blaženopočivšeg patrijarha kao istaknutog jerarha naše svete pravoslavne Crkve. Kao jednog smirenog, dobrog čoveka, Božjeg izaslanika na zemlji, istinskog pastira, čuvara trona Svetog Save i naravno, njegovog prethodnog, za mnoge od nas svetog patrijarha Pavla. Ja mogu samo da iskažem svoje ogromno poštovanje, jer je on vodio našu crkvu kroz teško vreme i preuzeo je od jednog nesumnjivog autoriteta, jednog od najznačajnijih ljudi naše crkve uopšte. Mogu samo da iskažem tugu, koja je ljudska, ali i radost što sam njegov savremenik“.

  Simo Lončar
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Simo Lončar

  Vera Poluga:

  „Pamtiću ga po izuzetnoj duhovnosti, smirenosti, odnosu prema vernicima i svom narodu uopšte, prema svemu“.

  Vera Poluga
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Vera Poluga
  Nikola Milentijević:

  „Ostaće mi patrijarh u sećanju svakako po završetku izgradnje Hrama Svetog Save i po liturgiji za, nažalost, upokojenog mitropolita Amfilohija. Veliki gubitak je ovo za sve vernike i Srpsku pravoslavnu crkvu“.

  Nikola Milentijević
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Nikola Milentijević
  Pavle Milojković:

  „Viđao sam ga ponekad u Sabornoj crkvi, na večernjoj službi i oko crkve. Delovao je dostojanstveno, otački. Svima treba da nam bude žao što se upokojio“.

  Pavle Milojković
  © Sputnik / Stefan Đurić
  Pavle Milojković

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  građani, Hram Svetog Save, patrijarh Irinej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga