07:09 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1187
  Pratite nas

  Kad su se pametni usisavači pojavili na tržištu bili su revolucionarni. Ideja da neko obavlja kućne poslove umesto vas, mnogima se odmah svidela. Međutim, na početku nisu bili preterano pametni, ni efikasni, ali je danas situacija drugačija.

  Većina modela povezuje se sa internetom, možete njima da upravljate pomoću aplikacije sa svog telefona, skeniraju prostorije i tačno znaju šta, gde i kada da počiste, prenosi portal Zimo.

  Ipak, sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivijima na sajber napade. Da su robotski usisavači problematični, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Merilend.

  Istraživači su prikupljali podatke iz laserskog navigacionog sistema usisavača (to je onaj sistem koji im govori gde se nalaze u prostoriji i sprečava da se zalete i udare u stvari).

  Podatke su analizirali, i uspeli su, uz pomoć nekoliko različitih tehnika, da dođu do snimka razgovora i TV programa koji se odvijao u prostoriji u kojoj je usisavač radio.

  Ovo istraživanje pokazalio je da bilo koji uređaj koji koristi Lidar (tehnologiju za navigaciju koja pomoću lasera meri različite udaljenosti oko uređaja), može biti hakovan i korišćen za prikupljanje audio zapisa, čak i ako nema mikrofon u sebi.

  Dakle, vaš robot usisavač mogao bi da vas prisluškuje, a da vi toga niste ni svesni. Naime, većina tih pametnih usisavača mape po kojima se kreće skladišti u "klaud", što ih čini ranjivim na sajber napade, a samim tim je i vaša bezbednost ugrožena. 

  Takođe, zbog činjenice da ljudi zbog čitave situacije rade uglavnom od kuće, ovi usisivači mogu da postanu veom aefikasno sredstvo, kako za idustrijsku špijunažu, tako i za krađu osetljivih privatnih podataka, poput bankovnih.

  Za svaki slučaj, najbolje bi bilo da poverljive razgovore vodite u prostorijama gde nema pametnih usisivača, dodaje portal.

   

  Tagovi:
  prisluškivanje, usisivač
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga