15:53 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 3917
  Pratite nas

  Pored toga što zbog svoje zabačenosti deluje kao idealno mesto za savršen zločin, jedan od najvećih nacionalnih parkova u Americi zapravo to i jeste. Zamislite toliko udaljeno mesto, da ne možete da mu priđete nijednim putem - nema tragova ljudskog života, a svuda oko vas je divljina usred koje postoji čak i supervulkan.

  Jelouston, nacionalni park pod zaštitom Uneska, prostire se na tromeđi saveznih država Vajoming, Montana i Ajdaho, zahvatajući površinu od skoro 9.000 kvadratnih kilometara.

  Ova lokacija, koja je nazvana “zona smrti”, prvi put je osvojila pažnju javnosti 2005. godine zahvaljujući radu profesora Brajana Kalta sa Univerziteta Mičigen.

  U eseju pod nazivom “Savršen zločin” Brajan je istakao da, iako većina parka obuhvata državu Vajoming, mali deo se proteže preko Montane i Ajdaha.

  © CC0 / Pixabay
  Jelouston se prostire na tromeđi tri savezne američke države, i upravo je ustavna začkoljica u tome

  To podrazumeva sledeće - kada bi dva čoveka kampovala u delu parka koji pripada Ajdahu, ukoliko bi se posvađali, pa jedan ubio ovog drugog, ubica bi imao pravo da mu se sudi pred porotom.

  Razlog je zato što, prema šestom amandmanu, optuženi ima pravo na suđenje od porote države i okruga u kome se zločin počinio, prenosi Nacionalna geografija.

  Problem, međutim, nastaje zbog toga što bi, prema šestom amandmanu američkog ustava, u poroti morali da sede ljudi iz Ajdaha i Vajominga, a u ajdaškom delu nema stanovnika.

  Srećom, do sada niko nije testirao da li ova rupa u zakonu zaista funkcioniše.

  "Sud će se možda neće složiti sa mojom teorijom, ali u svakom slučaju ovaj esej nije napisan da bih inspirisao nekoga da ode i počini zločin", napisao je Brajan u završnici svog rada.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga