06:48 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 406
  Pratite nas

  Guverner egipatske regije Crveno more u koje spada i poznato egipatsko letovalište Hurgada Amur Hanafi pozvao je Srbe da novogodšinje i božićne praznike provedu u Egiptu.

  Iako korona bukti u celom svetu, prema njegovim rečima, u regionu Crvenog mora danima već nema zabeleženih slučajeva obolelih od korone.

  „Od početka godine do sada u regionu Crvenog mora zabeleženo je ukupno 40 slučajeva korona virusa“, rekao je Hanafi u Hurgadi, na radnom sastanku sa novinarima iz Srbije.

  Kako kaže, region preduzima sve neophodne mere kako bi se sprečilo širenje virusa, napominjući da je zbog toga u saradnji sa egipatskim Ministarstvom zdravlja, uveden obavezan PCR test prilikom ulaska u zemlju. 

  Prelepo Crveno more tokom zime
  © Sputnik / Ivana Antić
  Prelepo Crveno more tokom zime

  „I hoteli će takođe, tokom novogodišnjih praznika poštovati sve neophodne procedure, dezifikovanje ruku, merenje temperature... kako bi se sprečilo širenje virusa“, rekao je on.

  Guverner je istakao i da Egipćani Srbe doživljavaju kao jako bliski narod, sličnog mentaliteta i gostoporimljivosti.

  Prema njegovim rečima, region Crvenog mora je od januara ove godine, uprkos koroni, posetilo oko 22.000 državljana Srbije.

  On je izrazio nadu da će Srbi u velikom broju posećivati ovu zemlju i tokom predstojećeg perioda..

  Pogled na šetalište i luku u Hurgadi
  © Sputnik / Ivana Antić
  Pogled na šetalište i luku u Hurgadi

  Govoreći o uticaju pandemije na privredu Egipta, zamenica ministra turizma Gada Šalabi navela je da je korona pogodila celokupnu privredu, posebno turizam, s obzirom da postoje regioni u Egiptu, poput Hurgade i Šarm el Šeika koji kompletno zavise od te privredne grane.

  U tom smislu, kako je rekla, vlasti posebno brinu o bezbednosti turista.

  Uveden je obavezan PCR test za ulazak u zemlju, ali se on može uraditi i na samom aerodromu. U slučaju da se pokaže da je turista pozitivan na koronu, on biva prebačen u izolaciju gde dobija svu neophodnu negu.

  Pogled na reku Nil u Luksoru
  © Sputnik / Ivana Antić
  Pogled na reku Nil u Luksoru

  „Tokom prethodnih meseci oni nisu morali da plaćaju dodatne troškove, mi smo osećali da su oni naši gosti i da o njima moramo da brinemo dok ne stignu kući. Trudimo se da pokažemo ljudima da, kada dođu ovde, nisu prepušteni turoperaterima, već da o njima brinemo i mi”, rekla je ona.

  Na pitanje novinara kako se Egipat sprema za doček Nove godine i da li će Vlada dozvoliti okupljanja na trgovima i proslave u restoranima, Šalabi kaže da još uvek nije odlučeno na koji način će se, u ovakvim uslovima, proslaviti novogodišnja noć.

  Čuveni hram Karnak u Luskoru
  © Sputnik / Ivana Antić
  Čuveni hram Karnak u Luskoru

  „Mi želimo da se ljudi zabave, ali ne želimo da se razbole. Veliki je rizik. Svaki korak će biti razmatran i proučen od strane struke”, zaključila je ona.

  Egipat je vrlo popularna destinacija tokom zimskog perioda, posebno zbog prijatne temperature koja tokom dana iznosi oko 23 stepena Celzijusovih, a noću ne pada ispod 15 stepeni. Na samo tri i po sata leta od Beograda, osim poznatih letovališta sa prelepimi plažama koja se nalaze na obali Crvenog mora, možete „skoknuti” do čuvenog Luksora, stecište mnogih arheoloških nalazišta i bogatih kulturno-istorijskih spomenika, krstariti Nilom ili videti čuvene piramide u Gizi kod Kaira.

  Plato u Gizi gde se nalaze tri najveće piramide na svetu
  © Sputnik / Ivana Antić
  Plato u Gizi gde se nalaze tri najveće piramide na svetu

  Pričitajte još:

  Tagovi:
  Nova godina, poseta, Srbi, Egipat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga