16:15 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 581
  Pratite nas

  Od marta i početka pandemije virusa korona u Srbiji prošlo je devet meseci, a lepa vest je da je proteklog vikenda rođeno 46 beba – 25 dečaka i 21 devojčica, a do kraja godine u porodičištu „Narodni front“ očekuju da će biti rođeno najviše beba u poslednjih 20 godina.

  U porodilištu „Narodni front“ ove godine je rođeno 7.245 beba, a do kraja meseca u ovoj ustanovi očekuju 7.800 beba što je najveći broj beba rođenih za poslednjih 20 godina.

  Kada je reč o trudnicama koje su se zarazile korona virusom za njih u klinici ima mesta i porođaji se odvijaju normalno.

  „U klinici postoji posebno odeljenje gde se rade i porođaji i na tom odeljenju je do sada rođeno 90 beba. Ukoliko se kod žene tokom trudnoće jave simtomi koronavirusa ona treba da se javi u kovid ambulantu, a ukoliko imaju neke ginekološke simtome treba da se jave u neku od ginekoloških klinika“, rekao je za RTS direktor GAK „Narodni front" doktor Željko Miković.

  Sve trudnice koje su se porodile na odeljenju za kovid trudnice osećaju se dobro, kao i njihove bebe koje nisu bile zaražene korona virusom.

  „Bebe ne mogu da čekaju i divno je da u ovakvoj godini imamo rekordan broj rođenih beba. Maksimum je učinjen da porodilje budu bezbedne kao i bebe. Obezbeđeni su sanitarni uslovi, imamo dovoljno osoblja. Mislim da je u ovom času sve na optimalnom nivou i da svi mogu da se osećaju beznedno. Odloženi su samo zahvati koji nisu hitni. Rade se i sve onkološke operacije, kao i hitni slučajevi“, objasnio je Miković.

  Savet je da majke doje decu, jer se virus ne prenosi preko mleka.

  Kada je reč o vantelesnoj oplodnji, u ovoj klinici nije bilo zastoja i svi parovi koji su bili planirani za ovu godinu su i prošli proceduru.

  „Mnogo je parova u procesu vantelesne oplodnje i 'Narodni front' je uz pomoć države obezbedio svu opremu. Opravdali smo poverenje i države i parova koji su izabrali Narodni front i svi zakazani parovi za ovu godinu su urađeni, preko 250 i nema liste čekanja. Ko god uđe u proceduru, dolazi u 'Narodni front' bez čekanja“, rekao je direktor GAK „Narodni front“.

  Poruka doktora Mikovića svim parovima i majkama je da ne odustaju i da rađaju decu bez obzira na trenutnu epidemiju.

  Tagovi:
  Narodni front, virus korona, rekord, bebe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga