21:39 21 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1183
  Pratite nas

  Australija je obustavila razvoj domaće vakcine protiv korona virusa nakon što su učesnici u kliničkim ispitivanjima imali lažno pozitivne rezultate testa na HIV.

  Vakcina, koji su napravili Univerzitet u Kvinslendu i biotehnološka kompanija CSL, pokrenula je jak imuni odgovor na kovid 19 u prvoj fazi ispitivanja, ali je takođe dovela do nekih nesrećnih komplikacija koje uključuju još jedan opasan virus. Antitela koja su štitila učesnike od infekcije virusa korona dovela su i do lažnih pozitivnih rezultata na HIV testovima.

  Iako se nijedan učesnik ispitivanja zapravo nije zarazio HIV-om, australijski ministar zdravlja Greg Hant priznao je da bizarni neželjeni efekat ometa otkrivanje HIV-a. Za HIV koji napada imunološki sistem još uvek ne postoji lek, a ako se HIV ne leči može dovesti do AIDS-a. 

  Prema navodima kreatora vakcine, rešavanje problema moglo bi da potraje godinu dana. Ovaj neuspeh podstakao je CSL i australijsku vladu da otkažu drugu i treću fazu ispitivanja.

  Premijer Australije Skot Morison je rekao da ta vakcina neće biti deo vakcinacionog plana. Prethodno je vlada naručila 51 milion doza CLS vakcina i sredinom 2021. godine bila je planirana masovna vakcinacija, prenosi RT.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  HIV, virus korona, Australija, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga