14:49 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  1694
  Pratite nas

  Monumentalne keramičke jaslice koje je Vatikan povodom Božića postavio na Trgu Svetog Petra prikazuju dete Isusa, Josipa i Mariju, mudrace s Istoka i lik sličan astronautu. Tvorci jaslica koje su izazvale brojne negativne komentare tvrde da je u pitanju savremeni i nekonvencionalni pristup inspirisan drevnom Grčkom, sumerskom i egipatskom umetnošću.

  Vatikan svake godine uoči Božića postavlja različite jaslice, koje obično doniraju gradovi ili umetnici, a neke od prethodnih instalacija simbolizovale su nevolju izbeglica i osoba koja posećuje zatvorenika na robiji.

  Međutim, ovogodišnja neobična postavka Vatikanskih jaslica, delo učenika i nastavnika Kastelija, italijanskog grada poznatog po keramici, izazvale su brojne negativne komentare vernika, Rimljana i korisnika  društvenih mreža.

  ​„U ovoj globalnoj pandemiji hrišćanski narod očekivao je znak ponovnog rođenja, a ne ovako nešto“, rekao je Alfredo Čiareli, koji 30 godina prodaje verske predmete na trgu.

  „Ovo što vidimo je zbunilo i rastužilo mnoge ljude.“

  Čini se i da mnogi korisnici društvenih medija nemaju najbolje mišljenje o ovogodišnjoj vatikanskoj božićnoj postavci i poručuju da je treba ukloniti.

  „Ovogodišnje vatikanske jaslice treba ukloniti. Ne šalim se. Moramo prestati da pasivno trpimo ove uvrede vere i katoličkog duha“, glasi jedan od komentara.

  ​„Jaslice Vatikana su monstruozne. Šta poželeti više od ružnih vanzemaljskih robota koji podrivaju lepotu i humanost Svete porodice u vreme Božića, tokom pandemije kada su nam potrebne naše vanvremenske crkvene tradicije više nego ikad. Hvala, papa Franjo“, navela je Rahela Kampos.

  ​„Taman kad ste pomislili da 2020. godina ne može postati još više depresivna. Pogledajte nove vatikanske jaslice“, još neki su od brojnih komentara na društvenim mrežama.

   

  Tagovi:
  umetnost, Božić, Vatikan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga