06:31 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  3973
  Pratite nas

  Slučajevi amebe koja „jede mozak“ zabeleženi širom juga SAD-a počeli su da se šire prema severu kroz slatkovodne sisteme, što je proces koji zabrinjava zdravstvene zvaničnike koji se već bore sa pandemijom korona virusa.

  Prema novoj studiji, jednoćelijski organizam - ameba koja „jede mozak“, Naegleria fowleri (N. fowleri) nemilosrdno se širi prema severu tokom poslednje četiri decenije.

  Istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pratili su četdesetogodišnje širenje smrtonosne amebe širom juga SAD-a i primetili su da se pojavljuje i na višim geografskim širinama, verovatno zbog efekata klimatskih promena.

  Broj slučajeva ostao je isti u odnosu na prethodnu godinu, ali geografska kretanje predstavlja razlog za zabrinutost. Ameba uzrokuje razarajuću i često fatalnu infekciju mozga koja se naziva primarni amebski meningoencefalitis (PAM).

  Nastanjuje se u toploj slatkoj vodi kao što su jezera, reke i rezervoari. Do infekcije dolazi kada kontaminirana voda uđe kroz nos čoveka, odakle se širi prema gore u moždano stablo.

  Infekcija se pomera prema severu za oko 13 kilometra godišnje, a slučajevi zaraze zabeleženi su u stidijama iz čak 1978. godine i svi su bili povezani sa boravkom u vodi.

  Istraživači su takođe primetili povišene dnevne prosečne temperature zabeležene u dve nedelje pre svake infekcije.

  „Moguće je da bi porast temperature i posledično povećanje rekreativnih aktivnosti u vodi, poput plivanja i vodenih sportova, mogli doprineti promeni epidemiologije PAM-a“, navode autori.

  Nažalost, trenutno ne postoji brzi test na prisustvo N. Fowleri u vodi, pa je trenutno jedini savet izbegavanje tople slatke vode tokom perioda lepog vremena ili držanje nosa iznad površine vode, prenosi RT.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ljudski mozak, mozak, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga