22:37 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  11563
  Pratite nas

  Iako nauka još uvek nije donela konačan sud o uticaju mobilnih telefona na zdravlje, veruje se da je glavna opasnost ovog uređaja emisija elektromagnetnog zračenja. Neurolog Marat Jakupov daje savete kako da se zaštitimo od štetnog dejstva uređaja koji nam je veći deo dana pri ruci.

  „Stalna upotreba pametnih telefona i negativni uticaj elektromagnetnog zračenja na živa tkiva ljudi mogu da izazovu česte glavobolje, dnevnu pospanost, povećanu razdražljivost i umor“, upozorio je lekar.

  Jakupov je za ruski agenciju „Prajm“ objasnio da elektromagnetni talasi mogu dovesti do zagrevanja unutrašnjih tkiva, a opasno zračenje mobilnih uređaja apsorbuju mnogi ljudski organi. Drugim rečima, što je moćniji izvor elektromagnetnog zračenja, to je veći rizik od mutacija u jezgrima naših ćelija, koje često uzrokuju rak, prenosi Sputnjik mundo.

  Da bi smanjio štetu mobilnih telefona po ljudsko telo, Jakupov savetuje da uređaj ne koristite prečesto i da ga ne stavljate pored sebe. „Kada kupujete novi uređaj, odaberite model sa najmanjom snagom i ne nosite svoj mobilni telefon u džepovima“, preporučuje lekar.

  „Ako treba da razgovarate, ne zaboravite da napravite 15-minutnu pauzu između razgovora. Noću je bolje da telefon potpuno isključite. Ne bi trebalo da bude kasnih noćnih razgovora, a budilnik će zvoniti i kada je uređaj isključen“, primetio je Jakupov. Konačno, neurolog preporučuje da uređaj  prislonite na uvo tek nakon što se osoba javi, jer telefon emituje najviše zračenja dok se uspostavlja veza.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  zdravlje, zračenje, elektromagnetni talasi, mobilni telefon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga