04:41 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Život
  Preuzmite kraći link
  0 552
  Pratite nas

  Možda se čini da je najbolji način da hrana duže traje ako sve ubacite u frižider čim se vratite sa pijace ili samoposluge, ali pojedine namirnice će upravo zbog toga ranije propasti, izgubiti pravi ukus i teksturu ili jednostavno pocrneti.

  Paradajz

  Stavljanje paradajza u frižider sprečiće da manje zreli plodovi sazriju i ubiće mu ukus. Držanje paradajza u frižideru menja hemijsku strukturu i smanjuje količinu isparljivih jedinjenja u ovom povrću, što će uticati na njegov ukus.

  Na teksturu i boju paradajza takođe utiču hladne temperature, a temperature niže od pet stepeni učiniće da plodovi postanu previše mekani.

  Krompir

  Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, bilo u papirnoj ili perforiranoj kesi da bi bio suv – ali nikako u frižideru. Ako ga držite u frižideru, krompirov skrob može da se pretvori u šećer, što će uticati na njegovu teksturu i promenu boje i slatki ukus posle kuvanja.

  Luk

  Ako je luk neoljušten, treba mu hladno i suvo mesto za skladištenje sa puno ventilacije, a ne frižider. Luk treba staviti u frižider samo ako je oljušten ili isečen ili kada želimo da produžimo rok trajanja slatkih ili blagih sorti luka sa visokim sadržajem vode. Međutim, i njih treba držati na niskoj vlažnosti kako bi ostali suvi.

  Onion Crni luk
  © CC0 / Pixabay
  Isečen luk može da se drži u zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana.

  Isečen luk može da se drži u zatvorenoj posudi u frižideru do sedam dana.

  Hleb

  Frižider i hleb se nikako ne slažu. Iako zamrzavanje hleba može da zaustavi procese zbog kojih hleb postaje bajat, stavljanje vekne u frižider će taj proces ubrzati. U osnovi niska temperatura dovodi do toga da se skrob kristališe mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, ubrzavajući proces koji čini hleb tvrdim i bajatim.

  Banane

  Stavljanje zrelih banana u frižider pomoći će im da ostanu jestive nekoliko dana – ali ako ih stavite dok su još malo zelene i tvrde, one uopšte neće sazreti, čak ni pošto ih izvadite iz frižidera. I koža će im postati crna.

  Banane u supermarketu
  © Foto : Pixabay
  Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu odbranu od hladnoće u svojim ćelijskim zidovima.

  Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu odbranu od hladnoće u svojim ćelijskim zidovima. Niske temperature dovode do pucanja ćelijskih zidova i čine da probavni enzimi ploda iscure iz ćelija, zbog čega kora banane postaje potpuno crna.

  Beli luk

  Ukoliko stavite beli luk u frižider ili u plastičnu kesu, može se ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu (da ne bi proklijao) sa dovoljno cirkulacije vazduha, prenosi RTS.

  Tagovi:
  namirnice, frižider
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga